Közlekedés

2022.09.23. 14:31

Zöld busz, Zöld sziget: autómentes nap Debrecen belvárosában

Az Autómentes Napon is kiállították a Zöld buszt Debrecenben. A Zöld sziget a belvárosban szlogen jegyében megszervezett városi rendezvény a környezetkímélő, elektromos járművek használatáról is szólt. A 12 új elektromos autóbusz augusztus végén állt forgalomba Debrecenben, így jelenleg a cívisváros rendelkezik a legnagyobb vidéki elektromos autóbuszflottával.

Forrás: DKV Zrt.

A közösségi közlekedés környezeti hatásai közül a légszennyezés csökkenése a legfontosabb tényező.

A 12 elektromos autóbusz üzembe állításával 600 ezer kilométeres futásteljesítménnyel évente 710,7 tonna szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el. A 12 méter hosszú, háromajtós járművek egy töltéssel akár 315 kilométert képesek megtenni.

Debrecenben egyébként a 2009-ben EURO 5-ös motorral felszerelt járművek forgalomba állításával éves szinten 5 tonnával csökkent a károsanyag-kibocsátás. A 2-es villamos elindulásával tovább csökkent ez a szám, hiszen a villamos kiváltotta a város két legforgalmasabb autóbuszviszonylatát. 2022-2024 között az autóbuszpark lecserélésével, EURO 6 D motorral felszerelt autóbuszok közlekedtetésével pedig további 40 százalékkal csökkent a jelenlegi szénd-dioxid-kibocsátás.

Forrás: DKV Zrt.

Az eCitaro autóbuszok a mai kor követelményeinek megfelelően alacsonypadlósak, klimatizáltak és rendelkeznek belső és külső akusztikus utastájékoztató rendszerrel, minden kényelmi és biztonsági berendezéssel. Az autóbuszok utasterét kamerával is felszerelték.

A Zöld Busz Program részeként a járművek töltéséhez 14 töltőberendezést is telepítettek. A Salétrom utcai telephelyen 12, a Segner téri és a Doberdó utcai indítóhelyen pedig egy-egy töltőt telepíttetett a DKV Zrt.

A Zöld Buszokkal valamennyi vonalon utazhatnak a debreceniek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában