Ízek és illatok

2022.09.05. 14:29

Ötvenhárom biobor verseng Debrecenben

A hazai és felvidéki pincészetek legjobbjai mérik össze tudásukat a cívisvárosban.

Forrás: Molnár Péter

Szlovákia és Magyarország 10 borvidékének 15 pincészete méri össze tudását hazánk egyetlen bio borversenyén hétfőn, Debrecenben. A Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület által, immár tizennegyedik alkalommal megrendezett megmérettetésre 53 fehér-, rozé- és vörösbort neveztek be a versenyzők.

Forrás: Molnár Péter

– Három évvel ezelőtt találkoztunk itt utoljára. Nagyon nagy élmény számomra és a minisztérium számára is, hogy ezekkel a bioborokkal most újra megismerkedhetünk, és megnézhetjük, mit fejlődtek, alakultak az eltelt időszak alatt – fogalmazott köszöntőjében Györe Dániel, az Agrárminisztérium Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztályának vezetője, zsűritag a hétfő délelőtti megnyitón. 

Kovács Pál, a Magyar Bor Akadémia tagja, a 2007-ben indult verseny főszervezője kifejezte: bízik abban, hogy az elmúlt évtizedekben olyan folyamat kezdődött el hazánkban, amely által a természetes, vegyszermentes biogazdálkodással készült borok egyre nagyobb teret, piacot kaphatnak majd. 

Forrás: Molnár Péter

– Ezúttal 10 borvidék 15 pincészetének 53 bora méretik meg ezen a versenyen. A beküldött mennyiség megfelel az elvárásainknak. Az induló pincészetek száma a Magyarországon ellenőrzött szőlőterületeken működő borászatok fele, amely egy nagyon jó arány. Célunk, hogy jövőre még több borászt tudjunk bevonzani – húzta alá a főszervező. A verseny zsűrijének elnöke Kaló Imre, a 2011-es év Borászok Borásza.  

A mustrán kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt biominősítésű termékekkel lehet részt venni. Minden kategóriában kihirdetik a legjobb bort, valamint a kategórianyertesek közül visszakóstolással választja ki a bírálóbizottság a verseny győztesei, amelyek jogosultak lesznek „XIV. Országos Bio Borverseny Győztes Bora” cím viselésére. A fehér- és vörösbor-kategória legjobb borait a Magyar Biokultúra Szövetség benevezi a 2023-as németországi Mundus Vini Biofach-ra.

Bekecs Sándor 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában