Nincs meglepetés az élen

2022.09.01. 17:30

A háború árnyékában is nőtt a térség turizmusa

Az idei év első hét hónapja kedvezően alakult a Debrecen és környéke turisztikai térségben: 421 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el.

Forrás: Napló-archív

 – Sikeres, dinamikusan növekvő pályára állt Debrecen idegenforgalma és szerencsére ezt a tendenciát a szomszédunkban kirobbant háború és a hazai gazdasági nehézségek sem veszélyeztetik egyelőre – nyilatkozta lapunknak Gődény Gábor, a Debrecen Turisztikai Ügynökség ügyvezetője. Mint elmondta, átrendeződött a turizmus szerkezete: elmaradnak a korábbi években sikeresen megszólított orosz, illetve a járatbezárások miatt a spanyol turisták, de kifejezetten a környező országok piacairól élénk érdeklődés és aktív forgalom figyelhető meg. Hozzátette, stabil a belföldi forgalom, még ha az látszik is, hogy a társadalom differenciálódásával összhangban egy szűkebb, de magasabb elkölthető jövedelemmel rendelkező réteg utazik. – Az idei év első hét hónapja kedvezően alakult a Debrecen és környéke turisztikai térségben: 421 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el a környéken. A tavalyi azonos időszakhoz képest a vendégek száma közel a duplájára emelkedett, a vendégéjszaka-forgalomban pedig 82 százalékos növekedés tapasztalható – emelte ki.

Hajdúszoboszló továbbra is az élen 
Fotós: Kiss Annamarie

Hajdúszoboszló az első

Gődény Gábortól megtudtuk, Debrecen és övezete turisztikai térség települései közül a vendégéjszakaszám szerinti sorrendben Hajdúszoboszló az első, ahol az összes vendégéjszaka-forgalom 51,9 százalékát regisztrálták. További jelentős forgalmat generáló települések: Debrecen (24,3 százalék), Tiszafüred (6,5 százalék), Berekfürdő (6,2 százalék) és Poroszló (3,0 százalék). – 2022. január-júliusban Debrecen szálláshelyein 109 ezer vendég 296 ezer vendégéjszakát töltött el. 2021. azonos időszakhoz képes a vendégszám több mint duplájára (+115 százalék), a vendégéjszakaszám pedig 68 százalékkal emelkedett. Júniusban 41 ezer (+39 százalék), júliusban pedig 63 ezer (+15 százalék) vendégéjszakát regisztráltak Debrecenben. Augusztusban eddig 43 ezren szálltak meg Debrecenben, az augusztusi előfoglalási adatok alapján pedig további 30 ezer lefoglalt vendégéjszakát látunk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban – ismertette a számokat.

A szakember kitért arra is, évek óta stabil mintázat figyelhető meg a foglaltsági teljesítményekben, a nyári nagyrendezvények, illetve a városban zajló sportesemények és konferenciák idején a legmagasabb a városi és környékbeli szállodák töltöttsége. Jellemzően a Campus Fesztivál és a Virágkarnevál az a két rendezvény, amelyek alatt - a százezres látogatói tömegnek köszönhetően - a szállodák is telt házzal üzemelnek.

A virágkarnevál minden évben rengeteg turistát vonz
Fotós: Molnár Péter

Jövőbeli szállodafejlesztések

Kíváncsiak voltunk arra, a jövőben várhatóak-e további szállodafejlesztések. Gődény Gábor úgy fogalmazott, a májusban átadott Párizs Garden Hotel és az Accor nemzetközi szállodalánc színeiben augusztusban megnyitott Mercure Debrecen**** Hotel már fogad vendégeket. Utóbbi a virágkarneváli hét idején már telt házas volt. 

– A Református Kollégium szomszédságában 101 szobás, négycsillagos szálloda épül. A Smart Life Hotel építése várhatóan 2023-ban fejeződik be. Szintén négycsillagos lesz az Aquaticum Debrecen Kft. új szállodája. A 151 szobás, wellness-részleggel, konferenciatermekkel és mélygarázzsal rendelkező Hotel Aquaticum Infinity-t a strand és az élményfürdő közötti területen épül meg, a tervek szerint két ütemben. Magán beruházásban épül a Mester Residence Hotel, a háromszintes épületben húsz tágas és otthonos apartmant alakítanak ki. Elsősorban szintén a hosszú távra érkező üzletembereket célozza meg a belvárosi, húsz szobával rendelkező Farkas Residence, de a Debrecen-Józsán épülő, 46 szobás Stay Apartman Hotelt is hasonló vendégkörre alapozva építik – ismertette. Hozzátéve, a Debreceni Egyetem négycsillagos, vagy négycsillag superior kategóriájú oktatóhotel építését tervezi a Nagyerdőn. Az UniGreen Hotel a tervek szerint egyebek mellett étteremmel, főző- és tankonyhával, konferenciateremmel és szekciótermekkel is rendelkezik majd, legfelső szintjére wellness-részeg kerülhet. A patinás Aranybika szállót a Matthias Corvinus Collegium vásárolta meg és újítja fel, az épület tehetséggondozási és oktatási programjaik debreceni központja lesz. A szecessziós épület egy részét a felújítást követően ismét szálláshelyként kívánják működtetni.

Megduplázódott a külföldi turisták száma

Gődény Gábor kérésünkre elmondta, a város turisztikai marketingszervezete, a VisitDebrecen által üzemeltetett Tourinform-iroda látogatói statisztikái szerint a külföldi turisták száma megduplázódott a nyári időszakban a tavalyihoz képest, legalábbis idegenforgalmi információkért kétszer annyi külföldi kereste fel az irodát, mint a tavalyi azonos időszakban. – A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján is az látszik, hogy 2022 első hét hónapjában a külföldi forgalom (132 ezer) visszaépülése is megindult, ebben az időszakban már csak 56 százalékos volt a belföldi vendégéjszakák (165 ezer) részesedése. 2022. január-júliusban Ukrajnából érkeztek a legtöbben a város szálláshelyeire, de túlnyomó többségük a háború miatt. További fontosabb küldőterületek az év első hét hónapjában: Románia, Németország, Izrael, Szlovákia és az Egyesült Királyság – mondta.

– Évek óta tart az a sikeres újrapozícionálása Debrecennek, ami egy programgazdag, kifejezetten a kisgyermekes családok és fiatal párok számára érdekes desztinációba történő élménygazdag városlátogatás ígéretét jelenti. Ennek alapvető elemei az éves programnaptár, ami szerencsére egyre színesebb és gazdagabb, a város könnyű megközelíthetősége, amibe beletartoznak az autópályák és a közvetlen légijáratok, valamint a magas színvonalú idegenforgalmi szolgáltatások, amelyek Debrecenben kifejezetten jó ár-érték arányon érhetőek el. Debrecen turizmusának fenntartható növekedéséhez ezeknek az alkotóelemeknek és az ezt működtetni tudó humánerőforrásnak a biztosítására van szükség, és akkor a város turisztikai teljesítménye továbbra is ezen a felívelő pályán marad – tette hozzá Gődény Gábor. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában