Hajdúk Világtalálkozója

2022.08.07. 15:52

Várfundálókat ejtettek fogságba Hajdúnánáson

Izgalomból és kardrántásból sem volt hiány a nyolcadik Hajdúk Világtalálkozójának zárónapján.

Forrás: Kiss Annamarie

Az augusztus 5. és 7. között zajló eseményen vasárnap egy órás bemutatót tartottak a hagyományőrző csapatok a nánási gyógyfürdő területén. A csatajeleneteket Magyar István tolmácsolásában követhette végig a közönség.

A bemutatott történet kezdetén még nem is sejthette a közönség, micsoda izgalmak következnek, hiszen a nagy harcok előtt még csak a várfundálók jelentek meg. Ők Bocskai István korában, a három részre szakadt Magyarország és a császáriak idejében rendszerint felmérték, hogy egy-egy terület alkalmas-e arra, hogy oda várat, erődítményt építsenek. A várfundálók rendben végezték a dolgukat, de időközben egy török portyázó csapat érkezett, és amint meglátták a felmérést végzőket, lecsaptak rájuk és elfogták őket. A törökök a közelben lévő hajdú faluba is betörtek, ott raboltak, fosztogattak, rávetették magukat a fehérnépre – ezzel pedig kezdetét vette az ütközések sora.

A happy end nem maradt el

Közben zsoldos sereg érkezett, ők a törökökön ütöttek rajta. A jelenet egyébként nem lehetett idegen egykoron, hiszen Hajdúnánás is olyan területen feküdt, ahol időnként a császáriak, időnként a Bocskai-féle seregek jelentek meg, s megesett az is, hogy a török portyázott e vidéken. Ezek a csapatok tehát egymással bármilyen módon összeütközésbe kerülhettek, s nagy ritkán, ha a helyzet úgy kívánta, akár össze is fogtak.

Hajdúnánáson ezúttal a zsoldosok kiűzték a törököket, és maguk foglalták el a falut. A jelenetek sora azonban még itt sem ért véget: hajdú felderítők érkeztek, akik őröket állítottak a falu határában, s kiderítették, hogy mi történt e helyszínen. Később megrohamozták a zsoldosokat, és végül kiszabadították az elfogott várfundálókat. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában