A lottó és társai

2022.08.16. 17:30

Tavaly közel 500 milliárd forintot nyertek a magyarok szerencsejátékon

A megyében a legtöbben a sportfogadáson teszik próbára szerencséjüket. 

Forrás: MW-archív

Szinte alig akad olyan embertársunk, aki ne tudna legalább egy mondást vagy szállóigét a szerencse szóval, és biztosan akad mindenki ismerősei között olyan is, aki vagy rendszeresen, vagy alkalomszerűen próbára teszi a szerencséjét: lottózik, sportfogadást köt vagy épp különböző sorsjegyeket vásárol. A Szerencsejáték Zrt.-nél annak kérdeztünk most utána, hogy mennyire szerencsések a hajdú-bihari játékosok, melyek voltak az eddigi legnagyobb nyeremények, és mekkora összegekért nem jelentkeztek a nyertesek. Kérdéseinket csak a minden 18 év feletti játékos által elérhető, nem online játékokra szűkítettük le.  

Nem a sportfogadás az első 

A nemzeti szerencsejáték-szervező társaság által végzett kutatás alapján a megkérdezettek többsége az ötös lottót nevezte meg kedvenc játékának. 

Az egyes termékeket megvizsgálva a megkérdezettek válaszai alapján a sorrend az alábbiak szerint alakul: ötös lottó, kaparós sorsjegy, Tippmix, skandináv lottó, hatos lottó. A legtöbben a felnőtt lakosságon belül ötös lottóval játszanak. Amennyiben a játékosi bázist vesszük figyelembe, akkor a sorrendben az első két helyezett változatlan, azonban a Tippmix visszacsúszik az ötödik helyre

– tájékoztatott a Szerencsejáték Zrt. Kommunikációs Osztálya, majd a tavalyi számokra is kitértek.

– 2021-ben Hajdú-Bihar megyében a fogadás, vagyis a Tippmix, a V-Sport, a totó és a góltotó generálta a legnagyobb bevételt, a megyei árbevétel 46,34 százalékát tette ki. Ezt követte a sorsjegy, amely 29,26 százalékot jelentett, majd pedig a számsorsjátékok következtek 19,28 százalékkal. A megyei árbevétel 4,73 százalékát a gyorsjátékok adták, a LOVI pedig 0,38 százalékot generált - ismertette a kommunikációs osztály.

A tavalyi év folyamán idehaza a Szerencsejáték Zrt. közel 500 milliárd forintot fizetett ki a játékosoknak nyeremény formájában. A fogadási játékokon keresztül 308 milliárd forint, a sorsjegyeken keresztül mintegy 104 milliárd, a sorsolásos számsorsjátékok több mint 67 milliárd, a gyorsjátékon keresztül pedig 21 milliárd forintot is meghaladó nyereménnyel gazdagodtak a játékosok. 

Majdnem 6 és fél milliárdot vitt haza 

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyek voltak hazánk utóbbi bő három évtizedének legnagyobb nyereményei. A nemzeti szerencsejáték-szervező társaság által megküldött adatok szerint a legnépszerűbb játékukon, tehát az ötös lottón 6 milliárd 431 millió forintot nyert egy szerencsés még 2020-ban. A hatos lottó tavaly állított fel rekordot, amelyben 3 milliárd 165 millió forintot vihetett haza a nyertes. Az Eurojackpot magyar nyertese 2019-ben bruttó 30 millió euróval lett gazdagabb, ami akkori árfolyamon számítva megközelíti a 10 milliárd forint adózás előtti összeget.

A Szerencsejáték Zrt. szabályzata szerint a 20 millió és 1 milliárd forint közötti nyeremények jelentős összegű, míg az 1 milliárd forint felettiek már kiemelten nagy összegű nyereménynek minősülnek. Ezeket csat átutalással fizeti ki a társaság, amelyet egy megadott telefonszámon kell leegyeztetnie a nyertesnek 90 napon belül. Bár ez a folyamat nem tűnik bonyolultnak, és a megadott határidő is elég tág, mégis voltak a játék történetében olyanok, akik nem jelentkeztek a több száz milliókért. 

Mindezek közül a legnagyobb az ötös lottó 2017-es év 46. játékhetének nyertese volt, aki megközelítőleg másfél milliárd forintos nyereményéért végül nem jelentkezett. Legutóbb idén februárban egy szerencsés mintegy 148 millió forintnak örülhetett, azonban a júliusi határidőig mégsem jelentkezett nyereményéért.

BS
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában