Fényes nappal!

2022.08.29. 10:37

Népes vaddisznócsalád rohant végig egy debreceni utcán, videó is van róla

A város több pontjáról is jelentettek hasonló észleléseket hétfőn.

Forrás: olvasónk felvétele

Ismét vaddisznókat sikerült megörökíteni Debrecenben: egyik olvasónk a város keleti részén található Szitás utcában készítette az alábbi videót, melyen az látszik, hogy három felnőtt vaddisznó és tizenegy kismalac vágtat végig az aszfalton.

A Júliatelep 1-es választókerület nevű Facebook-csoportban is vaddisznókra figyelmeztettek hétfő reggel, a tagok a Kard, a Töltény és a Kincseshegy utcán, valamint a Kassai úton is láttak váratlan látogatókat.

Mint arra olvasóink is emlékezhetnek, az utóbbi hetekben több hasonló észlelésről is beszámoltunk: augusztus közepén a Hadházi úton, július második felében, a Campus Fesztivál ideje alatt pedig a Nagyerdei körút végén bukkantak fel vaddisznók. Emellett egy helybéli nem túl régen levélben mesélte el, hogyan találkozott egy kismalaccal a temetőben.

Gyéríthetik az állományt

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóirodája megkeresésünkre néhány héttel ezelőtt közölte: a Debreceni Rendőrkapitányság a város belterületén megjelenő kárt okozó vad (vaddisznó) elejtésére – közegészségügyi, illetve közbiztonsági okból, illetve a köz- és magántulajdon súlyos károsodásától való megóvása érdekében – legutóbb június 22-én adott ki engedély a területileg illetékes vadásztársaság részére. Az engedély július 1-től  december 31-ig terjedő időszakra vonatkozik, a Debrecen, Kartács utca – Móricz Zsigmond körút – Pallagi út által körülhatárolt erdőrészre, a TEVA Gyógyszergyár, és a Köztemető közötti erdőterületekre.

A rendőrség válasza szerint annak azonban, hogy a kilövés megvalósuljon, további kritériumai is vannak. Egyebek között, a vadkilövés az emberi élet és az anyagi javak veszélyeztetése nélkül, a biztonsági követelmények betartása mellett, a környezet és a természet kíméletével kell, hogy megvalósuljon. Továbbá a végrehajtónak a lakosság előzetes széleskörű tájékoztatására is intézkednie kell (közlemény sajtóban és a város honlapján).

Mit tegyünk, ha találkozunk velük?

– A vaddisznó általában sötétedéskor indul útnak, csendben közlekedik az erdőben, igazi rejtőzködő életet él, ezért is nehéz elejteni, és valóban meglepetésszerűen találkozhatunk vele. Fontos azonban tudni, hogy alap­esetben nem kell tőle félni, menekül az ember elől. Kivéve, ha malaca van, sérült vagy beteg, ilyenkor veszélyessé válhat – osztotta meg korábban portálunkkal dr. Forgács Barna, a megyei vadászkamara elnöke. A szakember hozzátette:

ha valaki vaddisznóval találkozik, semmiképpen ne próbáljon kapcsolatot keresni vele, hanem minél előbb nagy robajjal, zörgéssel távozzon! Ha az állat támadónak tűnik, be kell állni egy fa mögé, és nem mozogni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában