Tudományos együttműködés

2022.08.05. 11:20

Agydaganat elleni szerrel kísérleteznek a debreceni kutatók

Egy lyoni egyetem munkatársaival karöltve.

Forrás: hirek.unideb.hu

Forrás: hirek.unideb.hu

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának a franciaországi Claude Bernard Egyetem Gyógyszerésztudományi- és Természettudományi Karával csaknem tíz éve tartó kutatói programja. A Gyógyszertechnológiai Tanszék négy munkatársa egy hetet töltött nemrég a több mint félmillió lakosú Lyon felsőoktatási intézményében, ahol az ottani Gyógyszerészi Kémiai Tanszék, illetve a Természettudományi Kar úgynevezett szupra-molekuláris kutatócsoportjának tagjaival egyeztettek. A fő téma egy olyan hatóanyag további fejlesztése volt, amelyből bizonyos agresszív agydaganatok ellen használható gyógyszert szeretnének készíteni a francia és a magyar szakemberek – tette közzé a hirek.unideb.hu.

– A francia kollégák szintetizálnak egy agresszív agydaganat kezelésére szolgáló hatóanyagot. Mi ezt megpróbáljuk olyan gyógyszerkészítménnyé fejleszteni, amely beadható a betegeknek. A nehézséget az jelenti, hogy ez az anyag nehezen oldódik, de igyekszünk a problémát megoldani – fejtette ki a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékán-helyettese.  

Bácskay Ildikó elmondta: a TÉT pályázat keretében zajló együttműködés során egymáshoz jól illeszkedő kutatásokat végeznek a francia kollégákkal.    

Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar oktatási dékán-helyettese
Forrás: hirek.unideb.hu

– Az elért komoly tudományos eredmények annak is köszönhetők, hogy remek kommunikáció, sőt barátság alakult ki a két fél között. A kutatásokról szóló megbeszéléséken túl szabadidős programokat is tartunk időnként, melyek során igyekszünk megismerni a másik ország kultúráját. A lyoniak tavasszal jártak utoljára a Debreceni Egyetemen, a mostani magyar látogatást a tervek szerint októberben viszonozzák majd – ismertette Bácskay Ildikó.  

A szakember hozzátette: az együttműködés részeként a francia kollégák a Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak többször tartottak szakmai előadásokat, valamint újabb közös pályázat beadását is tervbe vették a lyoni és a Debreceni Egyetem kutatói.    


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában