Káposztás nap Kabán

2022.08.13. 20:16

A múltjukból táplálkoznak, de a jövőjükért főznek

A gazdaság és a kultúra áldásos kézfogásával káposztát rotyogtattak, majd csilit ettek a kabaiak.

Forrás: Czinege Melinda

Több szempontból is erős rendezvényt tudhat magáénak Kaba közössége – derült ki szombat délután, amikor a Napló a település sportpályájára látogatott. A 16. Kabai Káposztás Nap főzőversenyére már kezdéskor nagyon sokan voltak kíváncsiak annak ellenére, hogy a jó munkához idő kell elvén az ételek elkészültéig csak hamburger és édességek szolgáltak éhségűzés gyanánt.

Vágó Emese, a Mácsai Sándor Művelődési Ház vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az idei találkozót már a tavalyi után egy nappal elkezdték szervezni, elsősorban a neves előadók, mint például az este fellépő Magna Cum Laude zenekar miatt. – Újraéljük a hagyományainkat, de új értékeket is igyekszünk becsempészni, ezt a megyei önkormányzat programja segíti. A támogatással sok-sok izgalmas programelemet tudtunk megvalósítani az idei találkozón – fejtette ki a szervező.

A helyi gasztronómia zászlaja alatt kabai és a településhez kötődő szakácsok indultak a káposztafőző versenyen. A hajdúsági táncok már a megyét jelképezték, míg az íjászok bemutatója országos visszatekintést enged a hagyományainkba.

A Kabai Meteorit Chilievő Versenyt az ideivel együtt négy alkalommal szervezték meg. A megmérettetés nemzetközivé nőtte ki magát, ezért ez alkalommal már Európa-bajnokságnak is otthont adott a kabai sportpálya.

Kalandozó cívisek, Vagány vegánok: nem mindenki érte be egyszerű névtáblával, sokan egyből csapatnévvel vettek részt a káposztafőző versenyen, melynek szabályzata a látottak alapján eléggé engedékenyen alakult: töltött paprika, szarvaspörkölt és paprikás krumpli is készült az egymás után sorakozó bográcsokban. Igaz, délutáni érkezésünk is korainak bizonyult a látottak alapján, a perzselő meleg elől a mulatság részvevői a rendezvénysátorban kerestek menedéket, a csilivel ellentétben ugyanis az időjárástól egyáltalán nem remélhettük, hogy csípősre forduljon.
A színpadon szünet nélkül váltották egymást a néptánccsoportok, majd kihirdették a Legszebb konyhakert program helyi győzteseit. Őket mulatós műsor, majd a híres-hírhedté vált csilievő megmérettetés követte.                    

Külföldön is csípik

A Kabai Meteorit Chilievő Verseny a helyi termelő, Diczkó László kezdeményezése volt, a Chilievő Európa-bajnokság lehetősége a külföldi versenyzőket is Kabára vonzotta. Több országból érkeztek versenyzők, angol, olasz, cseh és lengyel jelentkezők is akadtak. A testvértelepülésekről, Élesdről és a lengyel Dzierzkowicéből érkező delegációknak külön programokkal készült a város vezetősége.

A Káposztás bál idén is inkább édes, mint savanyú: a debreceni Orion Dance Banddel hajnalig szórakozhat a kabai sokaság. 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában