Igyekeznek megoldani a gondot

2022.07.11. 07:00

Hajdúsámsoni vízmizéria: az építési korlátozás lehet az ideiglenes megoldás?

Több száz milliós fejlesztés kellene, de az önkormányzatnak nincs rá pénze.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Hetek óta beszédtéma Hajdúsámsonban és a település részein, így Sámsonkertben és Martinkán is, hogy a lakosok víznyomás-ingadozást tapasztalnak leginkább a kora esti és hétvégi időszakokban. A Debreceni Vízmű Zrt. július 5-én ennek kapcsán ki is adott egy közleményt, melyben tudatják, a víziközmű csatlakozási igények esetében – az üzletszabályzatban rögzített általános feltételeken túlmenően – az igénybejelentőket és megrendelő dokumentumokat Hajdúsámson-Sámsonkert-Martinka ivóvízellátó víziközmű rendszerére vonatkozóan elutasítják, ugyanis a településrész közműrendszere elérte kapacitásának határait.

Hozzátették, a jogszabályban előírt szolgáltatási paraméterek biztonsággal csak fejlesztésekkel valósíthatók meg, emiatt – mint felelős üzemeltető – nem tehetik meg, hogy a meglévő vízfelhasználók ellátásbiztonságát kockáztassák azzal, hogy kapacitáson felüli, újabb igényeket fogadnak. Kiemelték, a nyári, kánikulai időszakban jelentkező nyomásingadozás és esetlegesen előforduló vízhiány már most is érzékelhető.

Felhívták a figyelmet, hogy ingatlan vásárlásakor, az építési szándékot megelőzően vagy az arra irányuló tervezői tevékenység során minden érintett időben tájékozódjon a Debreceni Vízmű Zrt-nél!

„Az adott dátumig beérkezett igénybejelentések érdemi elbírálása és a megfelelő műszaki tartalommal történő megvalósításának vizsgálata folyamatban van, és amennyiben az ellátásra nézve műszaki tartalomban megfelelnek, úgy teljesítésükhöz feltételekkel hozzájárulunk” – írták közleményükben, hozzátéve, az érkező igénybejelentőket és megrendelő dokumentumokat azonban elutasítják. A társaság  szerint az építési korlátozások jelentenek megoldást a kapacitásnövelő beruházások megvalósulásáig. A probléma orvoslására a Debreceni Vízmű Zrt. javaslatokat tett a hajdúsámsoni önkormányzatnak, közösen előkészítik a munkarészleteket.

Sok az új lakó

– Hajdúsámson a debreceni agglomerációban helyezkedik el, a megyeszékhelytől mintegy 10 kilométerre. Megközelítése az elmúlt évek útfejlesztéseinek, a 471-es főút négysávosításának köszönhetően rendkívül kedvező, így településünk a Debrecenből kitelepülni vágyók számára egyre kedveltebb lakóhely – mondta megkeresésünkre Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere. Hozzátette, ennek köszönhetően a város dinamikusan fejlődik, lakosságszáma évről évre gyarapodik, jelenleg 14 780 fő. 

– A lakosságszám növekedése a meglévő vízvezeték-hálózatunkat jelentősen megterheli, különösen az ivóvízhasználat csúcsidőszakában lépnek fel nyomásproblémák. A megoldás érdekében több mint egy éve megkerestük, felkértük a probléma kivizsgálására a Debreceni Vízmű Zrt-t, mint a város ivóvízellátásáért felelős közműszolgáltatót, hogy a szükséges fejlesztéseket elvégezhessük – fogalmazott a városvezető.

Ismertette, a társaság több megoldási javaslatot is kidolgozott, melyekben a meglévő elavult, helyenként szűk keresztmetszetű hálózat cseréjére, bővítésére, térszinti tározók létesítésére, esetlegesen víztorony építésére kerülhetne sor. 

– Az illetékes minisztérium is tud a problémánkról, folyamatosan egyeztetünk velük és a Debreceni Vízmű Zrt-vel. A képviselő-testület – a társaság javaslatára – a legutóbbi ülésén elfogadta a vízkorlátozási tervet, amely keretet teremt arra a vízmű számára, hogy a maximálisan kitermelhető vízmennyiség és a vízfogyasztás viszonyát folyamatosan vizsgálva különböző intézkedéseket vezessenek be – sorolta. Megtudtuk, a vízmű operatív stábot állított fel; feladatuk az ivóvíz napi nyomásának vizsgálata, elsősorban azon településrészek vonatkozásában, ahol nyomásproblémák tapasztalhatók. A vízmű erről napi szinten tájékoztatja az önkormányzatot.

Támogatásra, pályázatra vár az önkormányzat

– Az illetékes építésügyi hatóság csak az elmúlt egy évben mintegy 153 használatbavételi engedélyt adott ki Hajdúsámsonban új lakóingatlanokra. Nem lehet ugyanolyan ütemben fejleszteni a közműhálózatot, mint amilyen ütemben gyarapodott a városunk lélekszáma és az újonnan épülő ingatlanok száma az elmúlt években. A víziközmű-hálózat kiépítésekor Hajdúsámson lakossága körülbelül 6000-6500 fő volt – tudatta Antal Szabolcs. Szerinte országos problémával állnak szemben, a Budapest körüli agglomerációban is gondot okoz az ivóvízellátás, hiszen ott is megugrott a lakosságszám.

Kijelentette, elsődleges feladatuknak tartják a probléma megoldását. 

– Az önkormányzatnak – attól függően, hogy melyik megoldási lehetőséghez tud forrást keresni – 300-500 millió forintba kerülne a fejlesztés a vízmű által elkészített költségbecslések alapján. Az önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ezt önerőből finanszírozza, ezért támogatásra, pályázatra várunk. Tudjuk, mire van szükségünk, a tervek megvannak, tudjuk, milyen kapacitásbővítést kell végrehajtani – mondta. A városvezető is ismertette a Debreceni Vízmű Zrt. nyilatkozatát, mely szerint lakóingatlanokra történő rákötést nem tudnak végrehajtani, mert az veszélyezteti a lakosok vízellátását. – Az önkormányzat már hónapok óta dolgozik a helyi építkezési szabályzat módosításán, amellyel kapcsolatban már döntött a képviselő-testület. Ennek egy folytatólagos része a változtatási tilalom ideiglenes bevezetése. Erről jelenleg is folynak egyeztetések, kidolgozás alatt van – közölte Antal Szabolcs, hozzátéve, reméli, mihamarabb támogatást kapnak a probléma orvoslására. 

– A legfontosabb, hogy különböző beruházások, építkezések nem veszélyeztethetik a Hajdúsámsonban élők folyamatos, biztonságos ivóvízellátását. Minden erőnkkel a megoldáson dolgozunk – zárta szavait, és kérte az építtetők és építkezők szíves türelmét és megértését.

Fogarasi Renáta

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában