Fejlesztés Bárándon

2022.07.14. 17:13

Egy fiatal hivatali dolgozót szolgál ki a felújított lakás

Csaknem 28 millió forint támogatásból újult meg a bárándi szolgálati lakás.

Forrás: Kiss Annamarie

Teljes körű felújításon esett át a bárándi szolgálati lakás – csütörtökön átadták az új lakójának. Az épületet szigetelték, s mellette új tetőszerkezetet, nyílászárókat, elektromos- és fűtésrendszert, burkolatot kapott, továbbá megszépülhetett a kerítés és az udvar is. Ez az épület hosszú időn keresztül a településen élő állatorvos kényelmét szolgálta, most viszont egy hivatali dolgozónak ad lehetőséget.

– A fejlesztés által így nem csak egy újabb önkormányzati épület újulhatott meg, hanem egy újabb fiatal pár is maradhatott a településen. Ha csak apró lépésekkel is, de ezáltal is teszünk a településünk elöregedő tendenciájának a megfékezése érdekében – hangsúlyozta az átadóünnepségen Kovács Miklós polgármester.

Ezermilliárdot meghaladva

A község látványos fejlődésére hívta fel a figyelmet az eseményen Bóna Zoltán miniszteri biztos, s egyúttal emlékeztetett, hogy a Magyar Falu Program nem pusztán a budapesti íróasztalok mögött íródik, hanem a kistelepüléseken élők igényeinek megfelelően, folyamatosan formálódik. Elmondta, hogy az ötezer lélekszám alatti települések majd’ mindegyike nyert már támogatást a programon belül. Báránd mindeddig 195 millió forintot fordíthatott a maga javára, többek között utakat, járdákat, óvodaudvart, közösségi teret és temetőt fejlesztettek, kommunális eszközöket vásároltak.
A Magyar Falu Programban 2019 és 2022 között csaknem 23 ezer pályázatot támogatott a Miniszterelnökség 280 milliárd forintot meghaladó értékben. Ebből 743 sikeres pályázat realizálódott Hajdú-Bihar megyében több mint nyolcmilliárd forint értékben. A program teljes költségvetése meghaladta az ezermilliárd forintot.

A fiatalokban a jövő

A szolgálati lakások építése kardinális kérdés a települések jövője szempontjából, a Magyar Falu Programban csaknem 600 szolgálati lakás létesül szerte az országban. Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a települések vonzerejének jelentőségére emlékeztetett köszöntőjében. Szerinte a fiatalok helyben tartásán a települések jövője múlik. Mint mondta, a cél érdekében szükséges munkalehetőségeket teremteni, infrastruktúrát és intézményeket fejleszteni, s meg kell teremteni a minőségi életszínvonal feltételeit. Emlékeztetett, hogy Báránd vezetése elsőként hozott létre a térségben ipari területet, majd bölcsődét, óvodát és iskolát is fejlesztett.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke arra emlékeztetett, hogy a települések előrelépését a kormány egyéb úton is támogatja. A leendő európai uniós források – amelyek egyébként 2021 óta járnának Magyarországnak – 20 százalékát a legnagyobb részben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében biztosítja a települések számára, hogy megvalósulhassanak az elképzelések. A megyei közgyűlés csaknem 22 milliárd forint értékű pályázati forrásról döntött. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában