Bölcsőde is épülhet

2022.07.30. 11:45

A reformátusoké lett a debreceni Jost-villa

A jellegzetes téglafalú, 85 éves épületben lelkészlakás lesz, és új bölcsőde is épül az ingatlanon.

Forrás: Czinege Melinda

A Napló értesülései szerint a Tiszántúli Református Egyházkerület megvásárolta az újkerti Jost-villát, és abban új létesítményt alakít ki.

Emiatt fordultunk az egyházkerülethez azt tudakolva, hogy valóban immár az övé-e az ingatlan, és a tervek szerint milyen új tartalommal töltik meg Jost Ferenc építész 85 éve, 1937. július 1-jén elkészült egykori családi lakóházát.

A szomszédos templommal

Érdeklődésünkre Szirák Sára sajtóreferens, a TTRE Kommunikáció kommunikációs munkatársa arról tájékoztatott, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület 2022 júniusában megvásárolta az úgynevezett Jost-ház telkét és a rajta álló lakóingatlant, melyek a Nádor utca 4. szám alatt találhatók. A tulajdonosváltásnak az is előzménye, hogy a Debrecen-Füredi úti Református Missziói Egyházközség hosszabb ideje folytatott tárgyalásokat a templomuk telkének közvetlen szomszédságában álló Jost-ház tulajdonosával, a Magyarországi Reménység Egyházzal a telek és az épület megvételéről: gyülekezeti használat, elsősorban lelkészlakás kialakítása céljából.

Forrás: Czinege Melinda

Megtudtuk azt is, hogy

az ingatlannal kapcsolatos egyeztetésekkel párhuzamosan a Debrecen-Füredi úti Református Missziói Egyházközség sikeres pályázatot nyújtott be egy kétcsoportos bölcsőde létesítésére.

E második cél miatt is szükségessé vált a Nádor utca 4. szám alatti telek és épület megvásárlása. Az ehhez szükséges anyagi támogatást a Tiszántúli Református Egyházkerület Fejlesztési Alapja biztosította. A telek és a lakóingatlan tulajdonosa az egyházkerület, használója pedig a Füredi úti Missziói Egyházközség.

Marad a homlokzat

A szervezet válaszlevele hangsúlyozza: a helyi védettséget élvező épület építészeti értékével az egyházkerület és az egyházközség is tisztában van. Az épületet az egyházközség fogja felújítani. A külső homlokzaton nem lesz átalakítás, az épület belső részét a gyülekezet céljainak, elsősorban a leendő lelkészlakásnak megfelelően fogják korszerűsíteni. A pályázati forrásból készülő bölcsőde kialakítása pedig ugyanezen a telken, de önálló épületben fog megvalósulni – ismertette Szirák Sára.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában