Történelmünk tragikus fejezete

2022.06.02. 16:12

Trianonra emlékezünk megyeszerte

Koszorúzások, ünnepi megemlékezések lesznek a nemzeti összetartozás napján.

Forrás: MW-archív

Idén már 102 éve annak, hogy 1920. június 4-én hazánk képviselői aláírták a versaillesi-i Nagy-Trianon kastélyban az első világháborút lezáró békeszerződést.

Történelmünk e tragikus fejezetére emlékezve szerveznek évről évre megemlékezéseket, koszorúzásokat, eseményeket az ország számos településén.

Péteken a nyíradonyi Harangi Imre Rendezvénycsarnokban és a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyénél térzenekoncerttel és a helyi görögkatolikus általános iskola tanulóinak műsorával emlékeznek a város lakói a nemzeti összetartozás napjára, ahol köszöntőt mond Tasó László, a térség országgyűlési képviselője. Szintén ezen a napon koszorúznak Komádiban, ahol Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke tart beszédet. Hajdúböszörményben, a Bocskai István téri Trianoni emléktáblánál emlékezik meg Sőrés István alpolgármester, aki az önkormányzat nevében helyez el koszorút. Az ünnepi műsorban a Zeleméry László Általános Iskola növendékei működnek közre.

Hajdúdorogon szombat délelőtt a református templomban ökomenikus istentiszteletet tartanak, majd az ünnepi megemlékezést követően a Csokonai-domborművet koszorúzzák meg a résztvevők.

Hortobágy Község Önkormányzata és a Hortobágyi Természetbarát és Kulturális Szabadidős Egyesület szervezésében egy emlékművet is avatnak a Vásártéren, a víziszínpadnál szombat délután. A megemlékezést Ferkó Dániel történész vezeti, köszöntőt mond Jakab Ádám polgármester mellett Bodó Sándor országgyűlési képviselő és Pajna Zoltán megyei elnök is. Az ünnepséget a Balmazújvárosi Veterán Úttörőzenekar műsora zárja. Hajdúnánáson városi megemlékezést és koszorúzást tartanak a Kéky Lajos Művelődési Központban, ahol Csiszár Imre alpolgármester és Halász János, a Városok, Falvak Szövetsége Kulturális Régió elnöke mond köszöntőbeszédet. Este az Udvari Kamara Színház: Tizennyolc című előadása várja az érdeklődőket.

Díjátadóval és táncjátékkal is emlékeznek

Szombaton immár harmadik alkalommal adják át Vámospércs és Szilágybagos települések által alapított Összetartozás Díjat a hajdúsági város művelődési központjában. Az elismerést minden évben annak a magyarországi vagy határon túli személynek ítélik oda, aki kimagasló szakmai, közéleti, tudományos vagy művészeti eredményei mellett példamutató közösségi munkát is végez, kiemelt tekintettel a testvértelepülési kapcsolat ápolására.

Az átadót követően köszöntőbeszédekkel, versekkel és a Mandala Színház: Hiszek egy hazában című előadásával emlékeznek a békediktátum évfordulójára.

Csak csönd, mely égig ér címmel mutatja be táncjátékát szombat este a Bajnóca Néptánc Egyesület a berettyóújfalui Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. Az előadást megelőzően ünnepi megemlékezés és koszorúzást tartanak a Fráter-teremben.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában