A nyilvánosság előtt tesztelték

2022.06.11. 11:35

Spanyolországban is megmutatta magát a Debrecenbe érkező szállítórobot

Az ADD hatszáz méteres utat tett meg az esplugues-i teszten, közben két csomagot is leszállított.

Forrás: DKV Zrt.

A DKV Zrt. az év elején jelentette be a Debrecen Smart City divízió LogiSmile-projektjének indulását, melynek lényege, hogy különböző városokban, valós környezetben lehessen tesztelni a jövő autonóm szállítóeszköz-rendszereit.

Mint arra a DKV szombati közleménye is rámutat, Debrecen pilotvárosként vesz részt a projektben: a város feladata, hogy valós körülmények közötti tesztterületként szolgáljon a rendszer számára. A tesztben többek között az ilyen jellegű megoldások ember-jármű interakciói vizsgálják.

A debrecenit megelőzte a június 6. és 10. között megrendezett esplugues-i pilotkísérlet, ahol a cívisvárosba érkező ADD önvezető automata csomagküldő jármű első éles tesztjét tartották.

A spanyolországi kísérlet tapasztalatai nagymértékben hozzájárulhatnak a debreceni sikeréhez, így a DKV munkatársai, Mátyus László innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgató, valamint Papp Olivér fejlesztési szakelőadó, személyesen utaztak el a demonstráció helyszínére. Velük tartott dr. Kovács László, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának adjunktusa, aki megfigyelőként vett részt az eseményen, hogy anyagot gyűjtsön tudományos munkájához.

Papp Olivér és Mátyus László | Forrás: DKV Zrt.

Az esplugues-i pilotkísérlet pénteken zárult egy hivatalos demonstrációval, melyben a forgalomtól elzárt, mégis valós forgalmi körülmények között indult tesztútra a robot a konzorciumi partnerek, valamint a nyilvánosság előtt.

A demonstráción – melyre Esplugues város vezetése, az ország közlekedési minisztere, a nemzeti média több fontos szereplője, valamint sok helyi lakos is kilátogatott – a robot egy körülbelül 600 méter hosszú utat tett meg autonóm üzemmódban, a kezelőszemélyzet teljes körű felügyelete mellett, mely során két csomag leszállítását szimulálták.

A tapasztalatok alapján a spanyol szakemberek tovább finomítják a robot működését, valamint a debreceni pilotkísérletre vonatkozóan is számos javaslatot fogalmaznak meg olyan témákban, mint a megfelelő útvonal kiválasztása, a szabályozási kérdések tisztázása, vagy a biztosítandó technikai környezet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában