Helyi közélet

2022.06.18. 15:30

Síneket cserélnek, átépítenek – mától

Több mint százmillió forintból korszerűsítik a villamospályát; kezdődik az első ütem.

Fotó: Napló-archív

A budapesti székhelyű Viadukt Mérnöki és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. végzi a villamospálya korszerűsítésével kapcsolatos munkálatokat nettó 114,9 millió forintért – derül ki a június 14-i Közbeszerzési Értesítőből. Az 1-es vonal Péterfia utcai szakaszán, a bal vágányon, a 17+24 és a 17+80 szelvények között cserélik a sínt összesen 54 vágányfolyóméter hosszúságban. A Kálvin térnél található vágánykapcsolatot is cserélik (de meghagyják a vasbeton pályalemezt), valamint a csatlakozó pályaszakaszokon új síneket helyeznek el 58 vágányfolyóméteren, bazaltbeton burkolat kialakításával. A munkavégzéshez a váltóállító berendezéssel, váltófűtéssel ellátott vágánykapcsolatot, a síncserékhez a sínt, valamint a kivitelezési munkák ideje alatt érvényes ideiglenes forgalomtechnikai rend kialakítását az ajánlatkérő DKV Zrt. biztosítja. 

A Nagyerdei körút és az Egyetem tér kereszteződésében található egyvágányú pályaszerkezetet átépítik a „Közúti vasúti infrastruktúra-tervezési irányelvek” szerintire 38 vágányfolyóméteren, és 16 méteren bebetonozott műanyag aljas bazaltbeton burkolatú pályaszerkezetet alakítanak ki, továbbá a csatlakozó szakaszon elvégzik a vágányszabályozást 22 méteren. A munkavégzéshez a sínt, a sínleerősítéshez szükséges anyagokat és kétkomponensű rugalmas kiöntőanyagot, valamint a kivitelezési munkák ideje alatt érvényes ideiglenes forgalomtechnikai rend kialakítását itt is az ajánlatkérő biztosítja. A munkáról szóló vállalkozási szerződést június 8-án írták alá. 

Egy időre megváltozik az élet 

A pályafelújítás első ütemében, ahogy arról korábban is beszámoltunk, június 18-án, szombaton – ma – üzemkezdettől június 19-én, vasárnap üzemzárásig a Péterfia utcai villamossíncserét végzik el. A munkák ideje alatt a Kálvin tér és az Egyetem között, az 1-es vonalon szünetel a villamosközlekedés. Ezen a szakaszon villamospótló autóbuszok szállítják majd az utasokat, melyre a Kölcsey Központ (Hunyadi János utca) megállóban lehet átszállni. A felújítási munkák ideje alatt megállóhely nem marad ki, az autóbuszok az erre kijelölt ideiglenes megállóhelyeken végeznek utascserét. Az érintett időszakban a 2-es villamosvonal teljes hosszán közlekednek a járművek. 

Ezzel azonban koránt sincs vége: június 20-án, hétfőn kezdődik a második ütem, melyben a Kálvin téri vágánykapcsolat cseréjét végzi el a DKV a két vonal közös pályaszakaszán, aznap üzemkezdettől várhatóan július 10-én, vasárnap üzemzárásig. 

A felújítási munkák ideje alatt az 1-es és a 2-es villamosvonal közös szakaszán, illetve a 2-es vonal teljes hosszán villamospótló autóbuszok közlekednek. Ezek a járatok az erre kijelölt ideiglenes megállóhelyeken végeznek utascserét, és egyik irányban sem érintik a Városháza, Kossuth tér, illetve a Görgey és Kartács utca megállóhelyeket. Az 1-es villamos ebben az időszakban a Kálvin tér – Egyetem – Kálvin tér útvonalon szállít utasokat – ismerteti a honlapján a közlekedési vállalat. 

Mint írják, a Kálvin téri vágánykapcsolat cseréjének ideje alatt végzi el a társaság a villamospálya javítását is a Piac utcán, így a villamosközlekedést nem kell többször szüneteltetni ezen a szakaszon. 

FR, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában