Sokan költöznek a településre

2022.06.05. 14:00

Öröm és egyben kihívás is, hogy egyre többen Hajdúsámsonban szeretnének élni

A hajdúsámsoni önkormányzat, ahogy csak tudja, segíti a családokat.

Dandé Melinda

Forrás: Városi Könyvtár

A csaknem 15 ezres lakosságú Hajdúsámson Hajdú-Bihar megye azon települései közzé tartozik, ahol évek óta növekszik a népesség, valamint az építkezések száma. Az önkormányzat sokat tesz a település népszerűségének erősítéséért, emellett a kormány sikeres családpolitikája is hatást gyakorol arra, és az ország második legnagyobb városának, Debrecennek a közelsége is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen voksolnak Hajdúsámson mellett. 

Háromszázzal nőtt 

A település Debrecen agglomerációs területe, nagyon jó távolsági buszközlekedéssel, az autót vezetőknek pedig a 2020-ban megépített négysávos főút jelent biztonságosabb és gyorsabb bejutást a nagyvárosba. Az elmúlt évben a háztartások száma mintegy 6300 volt, idén már majdnem eléri a 6600-at. Az, hogy egyre többen választják lakóhelyül Hajdúsámsont, a város vezetőinek nagy örömet és egyben kihívást is jelent. A két településrész – Martinka és Sámsonkert – a legkedveltebb helyszín, viszont az infrastruktúrában itt sok a feladat. 

– Hajdúsámson minden szempontból jónak ígérkezett, mikor arról döntöttünk, hogy kiköltözzünk. Régi álmunk, hogy kertes házban lakjunk, három gyereket nevelünk. Felvettük a babaváró hitelt és a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), úgymond, éltünk a lehetőségekkel. Látjuk a fejlődést, hogy Hajdúsámson családbarát, élhető város – osztotta meg velünk egy nemrég kiköltözött család. 

Anyagilag is támogatják 

Az önkormányzat ahogy csak tudja, segíti a családokat. Az édesanyák munkába állását azzal, hogy a bölcsődei férőhelyeket újabb csoporttal bővítette, valamint ötszáz főt befogadó óvoda várja a kicsiket. Lehetőség nyílt az általános iskolát elvégző fiatalok számára, hogy helyben folytassák tovább középiskolai tanulmányaikat, ahol nemcsak érettségit, de szakmát is szerezhetnek. – Közösségi rendezvényekkel, programokkal igyekszünk bevonni a családokat a város életébe. Tehetséges tanulóinkat ösztöndíjban részesítjük, a rászoruló családokat szükség esetén anyagilag segítjük gyermekvédelmi támogatással – tudtuk meg Antal Szabolcs polgármestertől. 

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Kiállítóhely 2020-ban megkapta a Családbarát Intézmény címet. Az önkormányzat és a családpolitika sikerességét alátámasztja, hogy az elmúlt hónapban egy francia televízió is megkereste Hajdúsámsont demográfiai, gazdasági fejlődését látva. 

Dandé Melinda 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában