Oktatás

2022.06.28. 14:19

Innovatív programokkal segítette az egyetem a középiskolások sikeres felvételijét

Pintér Ákos, a DE általános rektorhelyettese, a projekt szakmai vezetője | Forrás: Kiss Annamarie

A felsőoktatásba való bekerülés esélyeinek növelése, a hátrányos helyzetben élő fiatalok képzettségének javítása, az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) szakok népszerűsítése volt többek között annak az ötéves projektnek a célja, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) négy kara – Természettudományi és Technológiai Kar (TTK), Műszaki Kar (MK), Informatikai Kar (MK) és a Gazdaságtudományi Kar (GTK) –, valamint szakmai partnereik indítottak el még 2017-ben. 

A projektre mintegy 780 millió forintot nyert a DE, melynek során egyebek mellett képzésekkel, tananyagfejlesztéssel, nyári táborokkal, telefonos applikációk segítségével igyekeztek az észak-alföldi régióban lévő középiskolák diákjait megszólítani és az érdeklődőket felkészíteni az egyetemi felvételikre az érintett szakterületeken. 

– Ha valaki végignézi Debrecen elmúlt évekbeli fejlődését, láthatja, miért is fontosak a természettudományos tárgyak. A városba betelepülő üzemek, gyárak pozitív hatással vannak a térség gazdasági fejlődésére, azonban ezekhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű, képzett munkaerő – fogalmazott a projekt zárórendezvényén Pintér Ákos szakmai vezető. Hozzátette: a programok sikerességét jól mutatja az is, hogy Debrecen az utóbbi évek alatt a műszaki képzések egyik fellegvárává vált. 

Forrás: Kiss Annamarie

Kun Ferenc, a TTK dékánja kiemelte, az innovatív programokkal elsődleges céljuk a természettudományok iránti érdeklődés növelése volt azzal, hogy az információkat eljuttassák a középiskolákba. Ennek érdekében a TTK többek között nyári táborokat szervezett mintegy száz középiskolás részvételével, akik betekintést nyerhettek a kutatók munkájába, illetve informálódhattak képzésekről, karrierlehetőségekről. Kurzusokat, képzések indítottak el, amely az emelt szintű érettségire készítik fel a tanulókat, hogy később nagyobb arányban tudjanak felvételt nyerni az egyetemi szakokra. Továbbá egy kutatólabort is létrehoztak, amelyet szintén rendelkezésre bocsátottak az érdeklődő iskolák számára gyakorlati órák megtartására. Az MK-n nyílt napokat és „mini állásbörzéket” tartottak, az IK-n egyebek mellett konferenciákkal, szakmai napokkal nyitottak a lányok, nők felé. 

A projekt szakmai partnerei volt az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség, a Bolyai János Matematikai Társulat és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, amelyek a programok, fejlesztések megvalósításában nyújtottak segítséget, mint például applikációk fejlesztése, középiskolai tanárok továbbképzése. Pintér Ákos a rendezvény végén elmondta: a pályázati lehetőségek függvényében szeretnék a jövőben is folytatni, továbbfejleszteni ezeket a programokat. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában