Hazafias és honvédelmi nevelés

2022.06.08. 15:51

A ladányi középiskola is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz

Együttműködési megállapodását írták alá a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) és a BSZC Karacs Ferenc Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola képviselői szerda délelőtt, Püspökladányban.

Forrás: Kiss Annamarie

A Honvéd Kadét Program 2017-ben jött létre, újraértelmezve a honvédelmi tárca korábbi pályaorientációs programját. Lényege az emelt szintű honvédelmi nevelési tevékenység, mely tanórai és szabadidős elemeket egyaránt tartalmaz. A résztvevő oktatási intézmények szakmai támogatást, pedagógus-továbbképzést, valamint mentorálás kapnak.

Elsődleges célkitűzés a hazafias és honvédelmi nevelés megvalósítása a köznevelés, a szakképzés keretén belül, ehhez csatlakozott szerdán a püspökladányi középiskola.

Forrás: Kiss Annamarie

Tóth Lajos polgármester köszöntőjében arról beszélt, örömére szolgál, hogy a város helyet adhat egy ilyen jeles eseménynek. Úgy fogalmazott, a Honvéd Kadét Program fontos ahhoz, hogy a honvédelmi és hazafias nevelés még hatékonyabb legyen, s ahhoz, hogy ez működjön, partnerek kellenek, a szervezetek ezúttal egymásra találtak.

Forrás: Kiss Annamarie

A püspökladányi középiskolában eddig is arra törekedtek, hogy a dinamikusan fejlődő gazdaság munkaerőpiaci igényéhez igazodó, képzett munkaerő-utánpótlást biztosítsunk a városban és környékén élők számára – erről már Pelyhéné Bartha Irén, a BSZC főigazgatója beszélt. – Azt szeretnénk elérni, hogy a tanulóknak a tanulmányaik befejezése után legyen választási lehetőségük a felsőoktatás vagy a karrierépítés tekintetében, a megállapodás hozzájárul ahhoz, hogy ez tovább bővüljön – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

Ferenczik György, a helyi középiskola igazgatója beszédében bemutatta az intézmény képzési palettáját, mint mondta, a szakmai képzésük a szakmai követelmények teljesítésén túl magában foglal nevelési célokat, a személyiség formálást, a szocializációs funkciókra való felkészítést is. – Fontos célkitűzésünk, hogy egyszerű, átjárható rendszerben olyan képzést kínáljunk, amely biztos karrierlehetőséget ad. Az egyik ilyen képzésünk a belügyi rendészeti képzés, amelyet már az 1999/2000-es tanév óta hirdetünk, kezdetben szakközépiskolai, majd a 2014/15-ös tanévtől gimnáziumi képzés keretén belül is – tudatta az igazgató.

Ferenczik György kiemelte, nagy öröm, hogy egy újabb lehetőséget, a Honvéd Kadét Programot is felvehetik a képzési palettára, s kínálhatják a katonai pálya iránt érdeklődő nemcsak püspökladányi, hanem az iskola vonzáskörzetében élő általános iskolai diákok számára.

Forrás: Kiss Annamarie

Vantal Zsolt ezredes, MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka tudatta, az ezred vonatkozásában már a 49. intézmény csatlakozik ehhez a programhoz, míg Hajdú-Bihar megyében ez a második intézmény.

Úgy véli, 2004-től a sorkatonai szolgálat megszűnésével a magyar társadalom fiataljai egyre távolabb kerültek azoktól az ismeretektől, amelyeket a katonai élet kihívásai jelentettek.

– A Honvéd Kadét Program jelentősége különösen fontos, hiszen nemzeti érdekünk az, hogy a hazájukért tenni akaró fiatalok neveljünk, hazafiasságra oktassuk őket. Ehhez nagy segítséget nyújt a kadétprogram, amely érdekes és jól szervezett honvédelmi tevékenységekkel készíti fel a diákokat, hiteles információkkal bővíti ismereteiket a Magyar Honvédségről és annak a társadalomban betöltött szerepéről – mutatott rá. Az ezredes kiemelte, a program küldetése az olyan alapvető fontosságú értékek átadása, mint a bajtársiasság, a fegyelem, a precizitás, a közösségért való tenni akarás – ezeket ma a katona testesíti meg. – Mindezek tükrében bízok abban, hogy e programhoz csatlakozva egyre többen fogják választani a katonai pályát – zárta beszédét.

Vadász Ferenc alpolgármester pohárköszöntőjében úgy fogalmazott, ez a program egy lehetőséget jelent a fiatalok számára, ugyanakkor emlékeztetett, nem újdonság, hogy katonákat látunk Püspökladányban.

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában