Püspöki szent liturgia

2022.05.22. 15:00

Tőlünk függ, mikor jön el a tisztánlátás ideje

„A gyermekek szeretetképessége attól függ, hogy a szülők mennyire szeretik őket” – mondta Kocsis Fülöp a debreceni Attila téri főszékesegyházban.

Forrás: Molnár Péter

Püspöki szent liturgiát tartottak vasárnap délelőtt a debreceni Attila téri főszékesegyházban. A görögkatolikus templomban 74 elsőáldozó gyerek tett hitbéli tudásáról tanúbizonyságot, így a gyermekek sokasága még felemelőbbé tette az önmagában is nagyon szép ünnepi eseményt. (Az Oltáriszentség első alkalommal történő vétele felnőttkeresztség esetén, illetve olyan 9 évét betöltött gyermekek esetén, amikor megfelelő oktatás után a gyermek már különbséget tud tenni az Oltáriszentség és a közönséges kenyér között, illetve képes a gyónásra.)

Forrás: Molnár Péter

A lelki látás fontossága

A görögkatolikus szertartást Kocsis Fülöp érsek-metropolita vezette, aki kiemelte, az evangéliumra mindig fontos odafigyelni, ugyanis Isten azon keresztül üzen számunkra. Ezt követően Kocsis Fülöp az elsőáldozók felé fordult, és leszögezte: a lelki látáshoz idő kell, néha hosszú idő szükséges ahhoz, hogy megértsük, kicsoda is valójában Jézus. – Kinek van háziállata? Ki látott már újszülött kisállatot, olyat, amelyik még nem nyitotta ki a szemét? – tette fel a szokatlan kérdéseket a gyermekeknek.

Persze számtalan gyerkőc emelte a magasba a kezét, majd ahogyan egyre több kérdést tett fel Kocsis Fülöp, úgy kezdett a hallgatóság „tapogatózni” a sötétben.

Forrás: Molnár Péter

Vajon mire akar utalni az érsek-metropolita? – vetődött fel a kérdés. Prédikációjában kiemelte: mind vakon születünk, órák, sőt, sokszor napok telnek el, mire elkezdünk fényeket, foltokat észlelni. – Úgy, ahogyan a kezdetekben még csak foltokat, majd alakokat látunk, a lelki látásunk is fokozatosan lesz erősebb, tisztább. Csak az utóbbihoz sokkal több idő szükséges. Hosszú évek kellenek ahhoz, hogy megismerjük Jézust. Most, amikor itt vagytok az elsőáldozáson: vajon többet tudtok-e a Mindenhatóról? – szólt a kicsikhez, majd rögvest válaszolt is: Remélem!

Forrás: Molnár Péter

A szeretet ereje

Kocsis Fülöp rámutatott, persze, hogy többet tudtok Jézusról, hiszen az elmúlt évben sokat tanultatok róla, de felnőttek még nálatok is jobban ismerik a Mindenhatót. – Minél nagyobb valaki, annál többet tud, persze nem mindig a magasságtól függ, de egy biztos, idő kell hozzá: ez a lelki látás! – hangsúlyozta. Mint elmondta, nekünk azon kell dolgoznunk, hogy ez a látásunk is erősödjön. Ezt követően ismét kérdést tett fel: ki az, aki szereti az édesanyját? Emelje fel a kezét, aki úgy érző, ő szereti a legjobban a szüleit! – szólt a kicsikhez, akik mindnyájan heves kézfelnyújtással jelezték, bizony ők nagyon szeretik a szüleiket. – Azok a gyerekek szeretik a legjobban a szüleiket, akiknek a szüleik a legjobban szeretik őket. Sajnálatosan akadnak olyanok, akik nagyon akarnának szeretni, de valamilyen oknál nem tudnak: keveset találkoznak velük, távol élnek tőlük – mondta az érsek-metropolita.

A szülőkhöz is szólt a prédikáció, ugyanis Kocsis Fülöp úgy fogalmazott, minél jobban szeretjük a gyermekeinket, ők annál jobban fognak szeretni minket, és természetesen másokat is. – A gyermekek szeretetképessége attól függ, hogy a szülők mennyire törődnek, imádják a kicsiket: istenszeretetével kell szeretnünk! – jegyezte meg az érsek-metropolita. Hozzátette, a lelki látás így fejlődik napról napra. Az Úristen nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is ugyanúgy szereti, minden megteremtett embert. – Minél több tapasztalat van arra, mennyire szeret bennünket Isten, annál jobban ismerjük őt, ezáltal tudjuk meg: milyen hatalmas is a Mindenható – emelte ki beszédében Kocsis Fülöp.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában