Automatikus képdiagnosztika

2022.05.27. 14:07

A méhnyakrákszűrést forradalmasíthatja az a fejlesztés, amit pénteken mutattak be a Debreceni Egyetemen

Életet menthet a megújult diagnosztika, mely a Delta Services, a Sightspot Network és az egyetem fejlesztésében valósult meg.

Forrás: unideb.hu

A méhnyakrák nem ritka betegség, hazánkban évente közel 400 nő életét követeli. Gyorsabb, megbízhatóbb diagnózis, és szükség esetén hamarabb elkezdődő kezelés – ezt tapasztalhatják majd a méhnyakrákszűrésben résztvevő páciensek az új fejlesztésnek köszönhetően. A konzorcium olyan mélytanulási technológiára épülő automatikus képdiagnosztikai rendszert alkotott, amely alkalmas a méhnyakrák jeleinek felismerésére: digitalizálja a hagyományos kenetmintákat, majd azonosítja az esetleges rákos sejteket. A módszer emberi munka igénybevétele nélkül képes kimutatni az elváltozásokat, ezzel tehermentesítve a szakellátásban résztvevőket.

– Napjainkban a digitalizáció kulcsfontosságú kérdés, ezért hazánk versenyképességének érdekében minden ez irányú lépést meg kell tennünk. A pandémia és a szomszédunkban dúló háború hatására egyfajta gazdasági lassulás érezhető az egész világban, ezért kiemelten fontos, hogy olyan területekre fókuszáljunk, ahol az átlagnál gyorsabb növekedést tudunk elérni. Büszkék vagyunk arra, hogy katalizátorszerepet tölthetünk be egy ilyen jelentős területen – fogalmazott Vidra László, a Delta Systems Kft. ügyvezetője. Hangsúlyozta továbbá, hogy már a gyakorlatban is bebizonyosodott a digitalizáció fontossága. – Az egyik oldalon munkaerőt vált ki, a másik oldalon munkahelyeket teremt, valamint új ökoszisztémát hoz létre. Az emberi elme kreativitását és kognitív képességeit azonban a mesterséges intelligencia sem képes pótolni vagy helyettesíteni. A projekt kiváló példája az egyetem - mint innováló oktatási centrum -, a képességeket hozó szakma és a piacra jutás lehetőségét biztosító rendszerintegrátor együttműködésének. Megtiszteltetés számunkra, hogy olyan kérdéskörben működhettünk együtt a többi szervezettel, amely minden családot érint – tette hozzá az ügyvezető.

A megvalósult fejlesztések az emberek életminőségének és egészségének javulásához járulnak majd hozzá.

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában