Közgyűlés

2022.04.30. 10:33

Meglepte az újfalui képviselőket az iparűzési adóból befolyó összeg

Helyi tömegközlekedést és egyházat is többletforrással támogat a berettyóújfalui önkormányzat.

Több mint tíz napirendben határozott a berettyóújfalui képviselő-testület az áprilisi ülésen

Forrás: Önkormányzat-archív

A város önkormányzatának képviselő-testülete április 28-án csütörtökön, a városháza nagytermében tartotta soron következő ülését.

Szavaztak az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról, az önkormányzat 2021. évi zárszámadási rendeletének elfogadásáról. Utóbbi előterjesztéshez Dézsi Ferencné tett szóbeli kiegészítést, és elmondta, hogy az önkormányzat legnagyobb bevétele az iparűzési adóból származik. Szavai szerint meglepetésként érte őket, a bevételként befolyó több mint 700 millió, amihez ha a kormány kompenzációjának tételét is hozzáveszik, akkor több mint 800 millió forintos összeget kapnak. Mint mondta, ilyen korábban sosem fordult elő. 

Eleget tesznek a kérésnek 

A BERÉPO Nonprofit Kft. elmúlt évi tevékenységének beszámolójához Karalyos Krisztina ügyvezető tett szóbeli kiegészítést. Emlékeztetett, hogy a 2021-es év sem volt gazdálkodási szempontból kedvező a szociális szférában tevékenykedőknek, s mint mondta, ilyen körülmények között a vállalkozás feltehetően az idei évet sem zárhatja majd pozitív mérleggel. Az ülésen a polgármesteri hivatal 2021. évi munkájáról szóló beszámolóról is szavaztak, az előterjesztést Körtvélyesi Viktor jegyző egészítette ki szóban, s köszönetet mondott kollégái segítségéért, munkájáért. 

A képviselő-testület döntött arról a többlettámogatásról, amelyet az N-R-A Busz Kft. részére nyújtanak a magas üzemanyagárak, az infláció miatti kiesés kompenzálásaként. Muraközi István polgármester elmondta, hogy ebben az évben 160 ezer forint többlettámogatással segíti az önkormányzat a céget. – A város lakossága érdekében, a helyi tömegközlekedést használó utazóközönség kiszolgálása miatt támogatjuk a kérést – mondta. Ugyancsak támogatási kérelemről határoztak a Berettyóújfalu–Szentmártoni Református Egyházközséget illetően is, ebben az esetben 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtanak a templom munkálatainak elvégzéséhez. 

A testület szavazott annak érdekében, hogy egyes külterületi ingatlanokat belterületbe vonhassanak, ezzel a változással egy városrész fejlesztését célozzák meg. Elnyert pályázati forrásból két, nagy forgalmú külterületi utat fejlesztene az önkormányzat, az önerőt illetően módosításról határozott a testület az áprilisi ülésen. A város településszerkezeti tervének módosításáról is tárgyaltak azért, mert a 42-es út északi és déli oldalán naperőműparkot hoznának létre. A testület már többször tárgyalt az elképzelésről. Az ülésen a Humánpolitikai Bizottság által kiírt pályázatokra jelentkező alapítványok és egyházi jogi személyek támogatásáról is döntöttek a képviselők. 

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában