Célzott segítség a felzárkózáshoz

2022.03.29. 14:24

Nagyrábé az esélyteremtés fővárosa

A kormány megadja a felzárkózás lehetőségét, de tenni is kell érte.

Fotó: Molnár Péter

A térség településeinek bevonásával szervezett fórumot a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Házban kedden délelőtt. A jövőt építő felzárkóztatás és a romák helyzetét megvitató konferencián a Berettyóújfalui járás szakemberei osztották meg tapasztalataikat.


Vitányi István országgyűlési képviselő nyitóbeszédében Nagyrábét az esélyteremtés fővárosának nevezte.

 

– Az esélyteremtés kérdésében kettőn áll a vásár. Hiszen minden azon dől el, hogy akit a mentorok oktatnak, akarják-e a segítséget. Mert ennek hiányában a szervezők és az oktatók minden felkészültségük és szándékuk ellenére sem érhetnek el sikert. A legfontosabb dolognak a személyes példamutatást tartom. Ezért ha minél több intézményben roma szakember végzi a munkáját, hiteles követendő mintaként tekinthetnek rájuk – véli a politikus. Vitányi István hozzátette, kitartásra és türelemre lesz szükség. Úgy véli, a felzárkóztatás ügye nem pénz kérdés, sokkal inkább hosszú évek aprólékos munkája.

Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója videóüzenetben köszöntötte a fórum résztvevőit.

 

– A szakpolitikai egyeztetési fórum célja, hogy közvetlenül is összegyűjtsük a tapasztalatokat és meglátásokat. A társadalmi esélyteremtés akkor hatékony, ha azok, akik a gyakorlatban, a terepen ott vannak látják és érzik, mennyire összehangolt munka folyik az országban. A komplex telep-program keretében 95 településen több mint 600 ház épül, és több mint 800 szociális munkásnak adtunk olyan speciális képzést, amely segítségével a terepen végzett munkát hatékonyabban el tudják látni. A fórumokkal az a célunk, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat: lehetőségeket, erősségeket, gyengeségeket és veszélyeket – üzente Sztojka Attila.

 

Tiszai Károly, Nagyrábé polgármestere elmondása szerint nagy lehetőségként tekintett a konferenciára. 

 

– A kormányzat és a települések évek óta esélyt adnak az embereknek. Büszkeséggel tölt el, hogy vendégül láthatjuk a járást, és követendő példa lehetünk a rászorulók megsegítésében – mondta város vezetője.


– A társadalmi felzárkózás intézményesített mivoltának 2019-es elismerésével egy új fogalom jelent meg a felzárkózás-politikában: a diagnózis alapú felzárkózás. Ez azt jelenti, hogy jelen kell lenni az adott területen, és meg kell vizsgálni, mi a probléma. Egy járás különböző településeinek gazdasági és földrajzi adottságai, és az ott élő emberek eltérő nehézségei ellenére a cél közös. Éppen ezért a fórum a legalkalmasabb arra, hogy a komplex fejlesztéseket igénylő településen élők személyes tapasztalatait összegezve közös megoldást találjunk – mondta Gerő Ildikó, az Észak-Alföldi Társadalmi Esélyteremtési Igazgatóság igazgatója.

 

Szarvák Tibor, a főigazgatóság stratégiai és elemzési osztályának vezetőjétől megtudtuk, a komplex programokkal támogatott járások azok a leghátrányosabb területek, ahol komoly mértékű a lemaradás az ország többi részéhez képest. 

 

– A fő kérdés az, hogy min lehet és min kell változtatni. Ezért a sérülékeny járásokból szerzett adatok, gyakorlati tapasztalatok meghatározóak a felzárkózás ügyét tekintve. A párbeszéd, a közös gondolkozás elősegítheti, hogy ne csak az íróasztal mögött szülessenek meg a programok, hanem az élet adta kihívásokat is visszatükrözzék – osztotta meg gondolatait a szakember.

 

HL

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában