Fejlesztés

2022.03.23. 12:58

Közlekedési mérföldkő Debrecennél: elkészült az új csomópont az M35-ösön

Az északi elkerülő szakasz szerves részét képezi a nagy léptékű beruházás.

Forrás: Molnár Péter

Befejeződött az M35-ös autópálya és a 354-es számú út átalakított csomópontjának építése.

A tavaly februárban kezdődő, csaknem 4,4 milliárdos beruházás a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Duna Aszfalt Zrt. közös megállapodásával valósult meg. Az ünnepélyes átadóünnepséget kísérő szerda délelőtti sajtótájékoztatón Papp László Debrecen és a régió fejlődését évtizedekre meghatározó közlekedésfejlesztési mérföldkőnek nevezte a beruházást.

Forrás: Molnár Péter

– Azt a célt tűztük ki az elmúlt években, hogy Debrecen legyen a 21. század egyik nyertese. A most átadott csomópont szoros összefüggésben áll a város gazdasági folyamataival, mivel az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és az immár épülési fázisban lévő BMW-gyár egyik legfontosabb csomópontja – mondta a polgármester.

Egy hasonlattal élve a korábban kevésbé jól kiépített pontot trombitához, az átadás utáni állapotát egy lóheréhez hasonlította.

Papp László szerint a csomópont a szerencse szimbóluma lehet, mely az elkövetkező években a régió egyik legjelentősebb gazdasági övezetének közlekedését tudja majd kiszolgálni. 

– Fontos megjegyezni, hogy az észak-nyugati közlekedési fejlesztéseket nemcsak az iparterület érdekében terveztük meg, hanem megvannak a lakossági előnyei is, mivel jelentősen kapcsolódnak Debrecen általános közlekedési rendszerébe. Ez a csomópont a Nyíregyháza felől érkező forgalomnak a professzionális lekezelését fogja biztosítani – vezette fel a polgármester. Papp László elmondta,

a fejlesztés része az észak-nyugati körútrendszer kiépülésének, mely egyaránt állami és önkormányzati forrásból valósul meg.

Megemlítette a Balmazújvárosi út kivezető részének kétszer kétsávosítását, valamint Nagymacs közvetlen összeköttetést kap az M35-ös autópályával, tehermentesítve a 33-as főutat. Emellett tervben van az úgynevezett északi elkerülő, amely a józsai településrész tranzitfogalmának csökkentésében fog fontos szerepet betölteni. Erről a csütörtöki napon dönt a közgyűlés. 
Papp László a fejlesztések mellett kiemelte, a környezetre gondolva számos helyen fásítást, növénytelepítést is végeztek.

Nyul Zoltán, a beruházási vezérigazgató-helyettese szerint a legnagyobb érdeme a csomópontnak, hogy minden irányból minden irányba lehetővé teszi a biztonságos közlekedést. A tavaly februárban kezdődő, 4,4 milliárdos beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Duna Aszfalt Zrt. valósította meg.

Forrás: Molnár Péter


– Idén januárban már megtörtént az ideiglenes forgalomba vétele. A csomópont teljes közlekedési struktúrára gyakorolt hatása hálózati jelentőségű.

A józsai csomópontpárja már 75 százalékos készültségben van, néhány hónapon belül át is tudjuk majd adni.

Ezen közlekedési kapcsolódási pontok új dimenziókat nyitnak az iparfejlesztés, a turisztika területén és a város megközelítésének, illetve elkerülésének szempontjából. Magas hozzáadott értéket biztosítva a város fejlődési potenciáljához – tette hozzá.

Forrás: Molnár Péter

Hajnal László

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában