„Mindannyiunk ünnepe március 15-e”

2022.03.11. 12:56

Kitüntetésekkel és megemlékezéssel tisztelgett a Debreceni Egyetem a márciusi ifjak előtt

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról emlékezett meg a Debreceni Egyetem vezetősége és munkatársai péntek délelőtt.

Csernoch László kitüntetést ad át

Forrás: Czinege Melinda

Az ünnepélyes eseményen az egyetem kitüntette azon dolgozóit, akik az elmúlt időszakban kimagasló munkát végeztek. Csernoch László köszöntőbeszédében megemlékezett 1848. március 15-e dicső pillanatairól. A Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint a történelem megmutatta, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc eszméi a bekövetkezett katonai bukás és a brutális politikai leszámolás ellenére is a nemzeti azonosságtudat részeivé váltak.

 

– Érzékeny ünnep. Szimbolikus jelentéstartalma a magyar történelem megannyi búja, baja. De örök kapaszkodó is egyben a megnyugvásra mindig kész nemzedékek tarsolyában. Úgy gondolom, március 15-e mindannyiunké. A nemzedékek közös ünnepe. Az óvodásoké és kezüket fogó szülőké. Az ifjúságé, akik lelkesedni tudnak az 1848-as tavaszi hadjáratért. Az ünnep az időseké is, akiknek még eleven emlék 1989 első szabad március 15-éjének visszafogott, de euforikus hangulata.

Az ünnep egyben a lobongónk születésnapja is, amely ekkor lett Magyarország hivatalos zászlaja.

Szintén 1848 tavaszától lett Budapest Magyarország fővárosa – emlékeztetett. A rektorhelyettes hozzátette, március 15-e az egyének és a közösség ünnepe is: kötődéseket ad, befogad és tartalommal tölt fel mindannyiunkat.

– A népek tavaszán forradalmi hullám söpört végig Európán. Februárban Franciaországban folyatódott a forradalmak sora. Bécsben március 13-án, Magyarországon március 15-én tört ki a forradalom, melynek célja a Habsburgok uralmának radikális reformja volt. Évtizedek óta fokozódó feszültség előzött meg – mondta beszédében Csont István, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke.

 

Az ünnepség után Csernoch László és Csont István elhelyezte az emlékezés koszorúját az aulában található Kossuth Lajos mellszoborra.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában