A közösség szövetét támogatják

2022.03.18. 16:09

Április 4-ig igényelhetnek önkormányzati forrásból támogatást a civilszervezetek

A közelmúltban bejelentett, nyílt támogatási pályázat részleteit vitatták meg a civilszervezetek képviselői a városvezetés illetékeseivel péntek délután a DEMKI Ifjúsági Közösségi házban.

– Debrecen évek óta meghirdeti azt a támogatási programot, melynek küldetése, hogy segítse a város civil szervezeteinek munkáját. Az önszerveződéseknek és a civil életnek a legfontosabb feladata, hogy a közösség szövetét életben tartsák. Fontos a folyamatos kommunikáció, a hasonló fórumok megrendezése, így konkrét helyzetekre is közös megoldásokat tudunk találni. Így együtt tudjuk működtetni Debrecen színpompás közösségét – mondta beszédében Puskás István alpolgármester.

 

– Amikor civilszervezetekről beszélünk, aktív debreceni polgárokat értünk alatta, akik saját szabadidejüket, energiájukat önkéntesen valamilyen közösségi tevékenység elvégzésére fordítják.

Mivel az önkormányzat célja, hogy az életminőség javuljon a városban, és Debrecen élhető városként fejlődjön tovább, ezért a civilszervezetekkel való együttműködés nem csupán gesztus, hanem érdeke a város vezetésének

– véli Szentei Tamás, a városháza Kulturális Osztályának vezetője. Emlékeztetett rá, hogy a tavalyi évben, a pandémia ellenére megközelítőleg harminc millió forint érkezett több mint száz civilszervezethez. A saját források mellett egyre inkább erősödik az Európai Uniós források felhasználása is.

 

Kocsis István, Kulturális Osztály sport referense a pályázati kérdőívek helyes kitöltéséről, a regisztrációnál felmerülő hibákról és a leggyakoribb kérdésekről tartott előadást. – A pályázatoknál szinte minden alkategóriánál szükséges 50 százalék önerő a tervezett működési költségre. Azon kis értékű tárgyi eszközök esetében, amelyek nem haladják meg a kétszázezer forintot, a támogatási igény a teljes költségre benyújtható. Minden esetben fel kell tölteni a részletes költségvetést, valamint azt az összeget, amennyire pályázni szeretnének a szervezetek – tudatta Kocsis István.

 

Az előadást követő fórumon a szervezetek képviselőinek kérdéseire adott válaszokból megtudtuk többek között, hogy a támogatás április 4-éig vehető fel, és a 200-400 ezer forint közé tehető pályázati költségre is benyújtható. Az igénylésre nincs összeghatár, ám Szentei Tamás szerint nem célszerű nagy összeget feltüntetni, mivel az egy negatív döntést is eredményezhet.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában