Helyi közélet

2022.02.23. 18:17

Támogatás az ivóvízre és ingatlanárverezés is a városi közgyűlés elé kerül csütörtökön

Pályázatot nyújtana be Debrecen lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására; erről is szavaz a közgyűlés csütörtökön.

 

Mint az előterjesztés írja, a vízgazdálkodásért felelős miniszter – a pénzügyminiszterrel és az emberi erőforrások miniszterével egyetértésben – 2022. február 1-én pályázatot hirdetett az ország 2022. évi központi költségvetéséből lakossági víz- és csatornaszolgáltatás támogatására. A pályázat célja többek között azon települések támogatása, amelyek esetében a víziközmű-szolgáltató által végzett lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei a víziközmű-szolgáltatás lakossági felhasználásból származó árbevételét jelentősen meghaladják.

 

A Debrecent ellátó szolgáltató, a Debreceni Vízmű Zrt. (DV) a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt-től (TVR) szerződés alapján vesz át vizet. A DV ellátási területén a felhasználók részére szolgáltatott összes ivóvízmennyiség mintegy 75 százalékát lakossági célú felhasználás teszi ki. A TVR-től átvett vízmennyiség 835 ezer köbméter, ennek 75 százaléka 626,25 ezer köbméter.

 

A 2022. évi ivóvíz-átadási díj a DV esetében 835 ezer köbméterig nettó 649,20 Ft/m3. Az a települési önkormányzat nyújthat be pályázatot, amely tekintetében a más víziközmű-szolgáltatótól történő közműves ivóvízátvétel esetén a lakossági célra átvett ivóvíz költsége 2022. január 1-jétől meghaladja a nettó 320 Ft/m3 értéket. Eszerint Debrecen önkormányzata jogosult a pályázat benyújtására.

 

A 320 Ft/m3 feletti rész (329,20 Ft) támogatása csak a lakossági célú felhasználás miatt átvett ivóvízmennyiség (a fentiekben hivatkozott 626,25 ezer köbméter) után igényelhető. A nettó 329,20 Ft/m3 támogatási egységdíjjal számított támogatási összeg nettó 206 millió 161 ezer 500 forint, mely összegre az önkormányzat pályázatot nyújthat be. A támogatás nettó összegű vissza nem térítendő költségvetési támogatásnak minősül.

 

Sikeres pályázat esetén a az elnyert támogatást az önkormányzatnak egy összegben át kell utalnia a Debreceni Vízmű Zrt.-nek mint víziközmű-szolgáltatónak. A támogatás felhasználásának végső határideje 2022. december 31. napja. A pályázat benyújtásának határideje 2022. február 21., hiánypótlásra 2022. március 18-ig van lehetőség. A határidőre figyelemmel az összeállított pályázati dokumentumok továbbítása megtörtént a Kincstár felé, ezért a pályázat benyújtásáról utólagosan szükséges határozatot hozni, melyet hiánypótlás keretében lesz lehetőség benyújtani.

 

Elárvereznének egy ingatlant

 

Az Erzsébet utca 17. szám alatti ingatlan árverés útján történő értékesítéséről is dönt csütörtökön a debreceni közgyűlés.

 

A „lakóház, udvar, gazdasági épület” megnevezésű, 737 négyzetméter nagyságú ingatlanon két önkormányzati tulajdonú felépítmény van, a többi tulajdonosa egy Kft., melyet földhasználati jog illet meg. A polgármesteri hivatal által felkért ingatlanforgalmi szakértők az önkormányzati épületeket rossz állapotúnak ítélték, ezért azok bontási költségét levonták a földterület forgalmi értékéből.

 

A dokumentum emlékeztet: az államot minden más jogosultat megelőző elővásárlási jog illeti meg, amennyiben az ingatlan egyedi bruttó forgalmi értéke eléri az 5 millió forintos határt. Továbbá, a vevőnek tudomásul kell vennie, hogy az ingatlanon több, nem önkormányzati tulajdonú felépítmény is található, ezek tulajdonosát elővásárlási és földhasználati jog illeti meg.

 

Az előterjesztés javasolja az ingatlan árverés útján történő értékesítését a szakértők által megállapított forgalmi értéknek megfelelő 63 millió 850 ezer forint (áfamentes) összegű induló licitár megjelölésével azzal, hogy tekintettel az ingatlanon található idegen tulajdonú felépítményekre, az értékesítés során az önkormányzat kellék- és jogszavatosságot nem vállal.

 

A víztározó nem lehet akadály

 

Szolgalmi jogot alapíthat az önkormányzat a Saigo Port Kft. részére, ha igennel szavaz a javaslatra a közgyűlés holnap.
A város a repülőtér üzemeltetése, fejlesztése érdekében a korábbi években több alkalommal kezdeményezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nél (MNV) egy, a Magyar Állam ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonában lévő, 17 hektár területű ingatlan tulajdonjogának ingyenes megszerzését.

 

Az MNV arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a kérelem vizsgálatára csak az ingatlan jogi helyzetének rendezését követően kerülhet sor, szavatolni kell az ingatlan per-, teher-, és igénymentességét.

 

A Saigo Port Kft. a szóban forgó ingatlanon ideiglenes jelleggel nyíltvízi tűzivíztározót létesített. Az előzetes egyezetetés során az MNV úgy nyilatkozott, hogy amennyiben az ingatlanra a tűzivíztározó használata érdekében szolgalmi jog kerül bejegyzésre, azt az MNV nem tekinti tehernek.

 

Az előterjesztés javaslatot tesz 2024. december 31. napjáig a szükséges szolgalmi jog biztosítására a Kft. részére. Mint írja, a cég – a repülőtérrel egyeztetve – az ideiglenes nyíltvízi tűzivíztározó helyett egy nyomott rendszerű tűzivíz hálózat megvalósítását tervezi. A kivitelezési munkálatok 2024. december 31. napjáig valósulnak meg, ezt követően a Kft. a tűzivíztározó tulajdonjogát hajlandó térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába adni.

 

Nyugdíjba megy az óvodavezető

 

Nyugdíjazása miatt közalkalmazotti jogviszonyának felmentéssel történő megszüntetését kérte a Gönczy Pál Utcai Óvoda vezetője. Deák Józsefnét 2019. augusztus 1-től 2024. július 31-ig bízta meg a közgyűlés az intézmény magasabb vezetői beosztásának ellátásával.

 

Deák Józsefné kérelmet terjesztett elő arra irányulóan, hogy a munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyát szüntesse meg arra tekintettel, hogy a nőket megillető kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz szükséges negyven év szolgálati idővel rendelkezik. 2022. december 26. napjával kérte jogviszonya megszüntetését. A számolt felmentési idő 2022. április 28-tól kezdődik és 2022. december 26-ig tart, mely időszakot tekintve 2022. augusztus 27-től (a felmentési idő felétől) az óvodavezető mentesül a munkavégzés alól.

 

Az intézmény magasabb vezetői beosztásának ellátására a későbbiekben pályázatot kell kiírni. Tekintve, hogy 2022. július 31. napján több óvodavezető magasabb vezetői megbízása is lejár, ezen posztokkal együtt kerülne – 2022 márciusában – a Gönczy-óvoda vezetői megbízatásának ügye is a közgyűlés elé – áll az előterjesztésben, melyről február 24-én döntenek a debreceni képviselők.

 

HBN

 

Borítókép: Napló-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában