Informatika mindenkinek

2022.02.16. 11:18

Robotfutam Debrecenben a logisztika jegyében

Felkészülés a a jelen és jövő valós kihívásaira; a versenyt a Debreceni Egyetemen rendezték.

Forrás: Unideb.hu

A világ legnagyobb robotikai versenye a FIRST LEGO League (FLL); az EPAM szervezésében megvalósult regionális döntőnek a Debreceni Egyetem Informatikai Kara adott otthont február 12-én, szombaton – számolt be az Unideb.hu a 14 csapatot felvonultató eseményről.

 

A verseny szervezőinek fő küldetése az volt – olvasható –, hogy a tanórákon kívüli csoportos foglalkozásokon készítsék fel a 4-16 éves gyerekeket a jelen és jövő valós kihívásaira, miközben elsajátítják a kritikus gondolkodás és a csapatmunka nélkülözhetetlen készségeit. A verseny nemzetközi szinten több mint 450 ezer diákot vonz évente. A debreceni régiós döntőre a helyi csapatokon kívül számos más kelet-magyarországi városból, Budapestről és a határon túlról is  érkeztek résztvevők, a tét a nemzeti döntő kivívása volt.

Forrás: Unideb.hu

– A Debreceni Egyetem Informatikai Kara küldetésének tekinti, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék, és minél többen válasszák az informatikai pályát. Ugyanezt a célt szolgálja ez a világverseny is, éppen ezért örültünk az EPAM felkérésének – mondta Hajdu András dékán.

 

A feladat egy-egy robotot építése volt LEGO elemekből és LEGO technológiák felhasználásával, majd ezt a robotot kellett úgy programozni, hogy önmagától oldjon meg egy sor feladatot a 2 és fél perces robotfutam során. 

 

– Az FLL idei szezonja teljes egészében a logisztikára, szállításra fókuszál, így a téma kapcsán a diákok megtanulhatják, hogy az árukat miként válogatják, szállítják, és az hogyan jut el a céljához. Ahogy nő a követelmények száma a szállítási módokkal szemben, a gyerekeknek át kell gondolniuk, hogyan juttatják el a rakományt egyik helyről a másikra – ismertette Molnár József, a HelloWorld Egyesület projektvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában