Helyi közélet

2022.02.01. 12:11

Nemzetközi kémiai siker a Debreceni Egyetemen

Az intézmény egy 26 tagú európai konzorcium tagjaként nyert a HORIZON-INFRA-2021 pályázaton.

Forrás: unideb.hu

A Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének NMR Műszercentruma az anyagszerkezeti, kémiai és biológiai problémák megoldását szolgáló nemzetközi hálózathoz csatlakozik - írja az unideb.hu.

 

Az Európa minden országában megtalálható igen drága NMR műszeres infrastruktúra minél hatékonyabb kihasználását célzó HORIZON-INFRA-2021 pályázat egyik nyertese a Debreceni Egyetem, amely egy 26 tagú európai konzorciumnak a tagja. A frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem koordinálásával megvalósuló, a sürgető anyagszerkezeti, kémiai és biológiai problémák megoldását támogató remote-NMR (R-NMR) projektbe a Természettudományi és Technológiai Kar Kémiai Intézetének mágneses magrezonancia (NMR) laboratóriumai kapcsolódnak be.

 

- A spektrométerek digitálisan vezérelhetők, ami a távműködtetést lehetővé teszi. Ez a lehetőség már működik városon belül, de a projekt célja, hogy ha például egy bonyolult fehérje szerkezetmeghatározására alkalmasabb egy frankfurti műszer, mint a debreceni, akkor csak a mintát küldjük el oda, és a mérések sorozatát a debreceni számítógépekről vezéreljük, akár napokon, heteken át. Ez az eljárás nagyon előnyös ebben a pandémiás időszakban, hiszen így a kutatóknak nem kell utazniuk, illetve a kutatás költségeit is csökkenti – tájékoztatták a hirek.unideb.hu-t a projekt irányító testületének tagjai: Kövér Katalin és Batta Gyula professzorok.

 

Az R-NMR projekt általános céljai: szabványos internetes hozzáférési protokollok létrehozása, biztonságos gyakorlat kialakítása tudományos minták szállítására Európán belül, internetes képzési programok létrehozása a kutatók számára, hogy felkészüljenek a távoli infrastruktúra működtetésére és az adatelemzésre, továbbá az adatok tárolására és a kutatási protokollok kialakítására vonatkozó közös módszerek kidolgozása, a módszerek és eredmények ismertetése.

 

A DE TTK Kémiai Intézet egyetemi tanárai kifejtették, hogy a DEBNMR csoport tervei között szerepelnek a következők: folyadék- és szilárd fázisú biomolekuláris, valamint kis molekulás NMR-kísérletek szabványosítása távoli felhasználók számára az európai NMR-infrastruktúrákban, biztonságos és felhasználóbarát protokollok létrehozása az NMR spektrométerek távoli eléréséhez és vezérléséhez, valamint az NMR nyers adatok és metaadatok kezeléséhez, és a munkaprogramban kifejlesztett protokollok tesztelése olyan létesítményekben is, amelyek nem vettek részt a fejlesztési tevékenységekben.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában