Olvasói panasz alapján

2022.02.10. 07:40

Nem szabályozzák a köztéri parkolókat Damjanich utca–Laktanya utca kereszteződésénél

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a parkolóhelyek korlátozás nélkül igénybe vehetők.

A közterületi parkolóhelyeket szabály szerint bárki használhatja

Forrás: illusztráció: MW-Archív

A Damjanich utca–Laktanya utca kereszteződéséből nyíló parkolóban gyakran lakóautók, különjáratra alkalmas busz, darusautó és céges furgonok is parkolnak – juttatta el panaszát hozzánk az egyik olvasónk. Mint írta, ezzel a közeli társasházak lakóinak kevesebb hely marad, sokszor csak a szomszédos utcában tudnak megállni. 

 

Nincs kizárólagosság 

 

Lapunk megkereste a debreceni polgármesteri hivatalt azzal a kérdéssel, hogy jogosultak-e céges autók is parkolni az adott helyeken. Mint azt válaszukban közölték, a fent említett parkolási kérdésben irányadó a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény két pontja („az út tartozéka: a várakozóhely, pihenőhely…”). – A 1988. évi I. törvény kimondja: „A közúti közlekedésben mindenkinek joga van részt venni; a közutat és a közforgalom elől el nem zárt magánutat közlekedés céljából gyalogosként vagy – meghatározott feltételek teljesítése esetén – járművezetőként bárki igénybe veheti.” 
Így a közterületi parkolók kizárólagos igénybevétele nincs szabályozva, a fentiek alapján, tehát nincs törvényi lehetőség, illetve korlátozás egyik fél részéről sem, a közterületi parkolóhelyek korlátozás nélkül igénybe vehetők.

 

PSz 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában