Fotókkal

2022.02.05. 11:30

Jól állnak a szoboszlói fejlesztések, a főszezonra befejeznék a nagyobb munkákat

A tervek szerint szeptemberben már egy teljesen megújult környezetben korzózhatunk Szoboszlón.

Jó ütemben halad a fürdő előtti terület és a sétány felújítása, az infrastruktúra kiépítése zajlik jelenleg | Forrás: Tóth Imre

Jó ütemben zajlik a fürdőváros komplex turisztikai fejlesztése, melyben többek között megújul a Mátyás király sétány és a Szent István park egy része. A kivitelező tavaly szeptemberben vette át a munkaterületet a több elemet magába foglaló, kétmilliárd forint összértékű beruházás megvalósítására. 

A fejlesztés célja a sétány gépjárműforgalmának csillapítása és ezzel párhuzamosan egy attraktív sétálóutca létrehozása. Itt tíz úgynevezett élménypont kialakítása teszi még érdekesebbé és látványosabbá az övezetet

– mondta a Naplónak Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere. Hozzátette, az élménypontok tematikája a Debrecen–Hortobágy–Tisza-tó–Hajdúszoboszló desztinációs térséget mutatja be. 

Czeglédi Gyula | Forrás: Napló-archív

Több eleme van


A komplex projekt három nagy részből áll. A Sport és a Fürdő utcák kereszteződésében kerékpártárolót építenek, itt jelenleg a burkolatépítési munkálatok zajlanak. A sétány átalakításánál már megtörtént többek között a fák átültetése, kivágása és az ivóvíz-gerincvezeték kiépítése. A régi járdaburkolatot felbontották és megkezdődtek a földmunkák, a szükséges infrastruktúra kialakítása. A Szent István parkban egyebek mellett körszökőkút, kishajóúsztató és burkolt felületű látványszökőkút is lesz, ezek megvalósításához is nekiláttak már. A beruházás harmadik elemeként árusítóegységet és hozzá kapcsolódóan családbarátmosdót létesítenek a Hungarospa gyógyászati épületének folytatásában.
Az árusítóegységnek és a kerékpártárolónak április végére kell elkészülniük, úgy tűnik, készen is lesznek. A szerződésben a kivitelező azt vállalta, hogy a sétány és a park átépítése szeptember végére zárul le. Külön egyeztetéseket folytattunk a szállodamenedzsmentekkel és tulajdonosokkal, arra törekszünk, hogy a főszezonra már nagy volumenű építési munkák ne maradjanak, hanem inkább csak a díszítőelemek, a növénytelepítések

– tudatta a polgármester. A tervek szerint nyáron főként a művészeti alkotások, az élménypontok kialakításával foglalkoznak majd. – Az volt a kérés, és ezt vállalta a kivitelező, hogy nyáron a klasszikus korzózást már ne akadályozza a felújítás, addigra a burkolatok legyenek készen. Egyelőre nem jelezték, hogy lenne lemaradás – összegezte. 

Egyéb fejlesztések is vannak


Czeglédi Gyula kitért arra is, az elmúlt két évben közel 2 milliárd forintos pluszforrást tudtak bevonni a különböző fejlesztésekbe. – Ez az összeg sok tételből tevődik össze, például a Szent István park felújításának kiegészítéséhez közel 600 millió forintot kaptunk, a multifunkcionális konferencia-központ projektjének előkészítésére 400 millió forintot. Örömteli, hogy a város lakossága növekszik, ezért szükségessé vált egy újabb bölcsőde építése, amire 300 millió forintot nyertünk el. Január elején adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek, várhatóan 2023-ban birtokba vehetik az apróságok – tudatta. További pályázatokat nyertek belvíz-elvezetésre és útfelújításokra, emellett folyamatban van a szociális célú városrehabilitáció is.

 

Kiss Dóra 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában