Van, ami jó, de van, ami nem

2022.01.17. 08:57

Mindig romlott az a termék, ami lejárt?

A minőségmegőrzési idő lejártával több élelmiszer hónapokig is biztonságosan fogyasztható.

Forrás: MW-archív

A lejárt minőségű élelmiszerek fogyaszthatóságáról tett közzé útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Maradék nélkül nevű kezdeményezéssel a felesleges pazarlást igyekeznek visszaszorítani. 

 

A boltban vásárolt élelmiszereken kétféleképpen tüntetik fel a lejárati dátumot: fogyasztható vagy minőségét megőrzi felirattal találkozhat a vásárló. A fogyaszthatósági idő jellemzően a romlandó termékeken látható. Fontos megjegyezni, hogy ezen ételek a feltüntetett dátum lejártával komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A Nébih az tanácsolja: ez esetben ne kockáztassunk. 

 

Minőségmegőrzési időt a tartósabb élelmiszerek kapnak. Ezek a termékek bontatlanul, megfelelő tárolás mellett a feltüntetett dátum után is sok esetben biztonságosan fogyaszthatóak. Csupán a garantált illatot, ízt, állagot vagy színt veszíthetik el. 

 

A hivatal szakemberei szerint így az olaj és a zsír 2 hónapig, a csokoládé és a fagyasztott termékek 3 hónapig, az üdítőitalok és gyümölcslevek akár fél évig sem okozhatnak megbetegedést. A tartós tej, a só, a cukor, a rizs, a száraztészta és a gabonafélék 9 hónappal, a konzervek, a kávé, a tea és a méz egy évvel a lejárat után is fogyaszthatóak.

 

Árulni nem, adni lehet 

 

A lejárati dátum után természetesen továbbra sem értékesíthető semmilyen élelmiszer. Azonban az Európai Unió tavaly lehetővé tette a lejárt minőségű élelmiszerek adományozhatóságát. Iszlai Gergely, a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodájának operatív vezetője a Naplónak elmondta, szervezetüknél egy raktárszoftverben regisztrálják a lejárati időket, amelyet a program idejében jelez. 

 

– Logisztikai központunkban szavatossági idő alapján tároljuk a tartós élelmiszereket, így pontosan látjuk, hogy melyik termékeket kell mielőbb eljuttatni a kérelmezőkhöz. Amennyiben fogyaszthatósági idővel jelzett termékeket kapunk, azokat jellemzően azonnal vagy fagyasztókapacitásunk függvényében egy héten belül kiosztjuk – mondta. 

 

A Debreceni Karitatív Testülettől megtudtuk, nem jellemző, hogy lejárt élelmiszert adnak a hozzájárulók. A decemberi adománygyűjtési akció alatt kaptak lejárt szavatosságú felajánlást, de ezt természetesen nem osztották ki.

 

Minőségmegőrzési időn túli élelmiszereket semmiképp sem adnak tovább. 

 

HL 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában