Van, ami jó, de van, ami nem

2022.01.17. 08:57

Mindig romlott az a termék, ami lejárt?

A minőségmegőrzési idő lejártával több élelmiszer hónapokig is biztonságosan fogyasztható.

Forrás: MW-archív

Forrás: MW-archív

A lejárt minőségű élelmiszerek fogyaszthatóságáról tett közzé útmutatót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Maradék nélkül nevű kezdeményezéssel a felesleges pazarlást igyekeznek visszaszorítani. 

 

A boltban vásárolt élelmiszereken kétféleképpen tüntetik fel a lejárati dátumot: fogyasztható vagy minőségét megőrzi felirattal találkozhat a vásárló. A fogyaszthatósági idő jellemzően a romlandó termékeken látható. Fontos megjegyezni, hogy ezen ételek a feltüntetett dátum lejártával komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A Nébih az tanácsolja: ez esetben ne kockáztassunk. 

 

Minőségmegőrzési időt a tartósabb élelmiszerek kapnak. Ezek a termékek bontatlanul, megfelelő tárolás mellett a feltüntetett dátum után is sok esetben biztonságosan fogyaszthatóak. Csupán a garantált illatot, ízt, állagot vagy színt veszíthetik el. 

 

A hivatal szakemberei szerint így az olaj és a zsír 2 hónapig, a csokoládé és a fagyasztott termékek 3 hónapig, az üdítőitalok és gyümölcslevek akár fél évig sem okozhatnak megbetegedést. A tartós tej, a só, a cukor, a rizs, a száraztészta és a gabonafélék 9 hónappal, a konzervek, a kávé, a tea és a méz egy évvel a lejárat után is fogyaszthatóak.

 

Árulni nem, adni lehet 

 

A lejárati dátum után természetesen továbbra sem értékesíthető semmilyen élelmiszer. Azonban az Európai Unió tavaly lehetővé tette a lejárt minőségű élelmiszerek adományozhatóságát. Iszlai Gergely, a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodájának operatív vezetője a Naplónak elmondta, szervezetüknél egy raktárszoftverben regisztrálják a lejárati időket, amelyet a program idejében jelez. 

 

– Logisztikai központunkban szavatossági idő alapján tároljuk a tartós élelmiszereket, így pontosan látjuk, hogy melyik termékeket kell mielőbb eljuttatni a kérelmezőkhöz. Amennyiben fogyaszthatósági idővel jelzett termékeket kapunk, azokat jellemzően azonnal vagy fagyasztókapacitásunk függvényében egy héten belül kiosztjuk – mondta. 

 

A Debreceni Karitatív Testülettől megtudtuk, nem jellemző, hogy lejárt élelmiszert adnak a hozzájárulók. A decemberi adománygyűjtési akció alatt kaptak lejárt szavatosságú felajánlást, de ezt természetesen nem osztották ki.

 

Minőségmegőrzési időn túli élelmiszereket semmiképp sem adnak tovább. 

 

HL 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában