Nagyberuházás

2022.01.05. 11:37

Közeledik a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútfejlesztés újabb szakasza

Megjelent a villamosítás és az átépítés második ütemére vonatkozó ajánlattételi felhívás.

Forrás: Napló-archív

A végéhez közeledik a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonal villamosításának és átépítésének első üteme, most pedig megjelent a második fázishoz kapcsolódó ajánlattételi felhívás. A megyeszékhelyet és a járásközpontot vasúton a 108-as vonal kapcsolja össze; az említett első ütemben a Debrecen-Nagymacsig történő korszerűsítés készül el egyebek mellett a tengelyterhelés és az engedélyezett sebesség növelésével, a tócóvölgyi állomás felújításával, új, teherforgalmi igényeket kielégítő állomás létesítésével Macson.

A vasútfejlesztést alapvetően a BMW-gyár és a kapcsolódó debreceni autóipari beruházások miatt indította el a kormány. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. december 30-i felhívása már – a kivitelezést tekintve 36 hónap alatt megvalósítandó – második ütemről szól. Az ajánlatkérés szerint a Debrecen-Macstól Balmazújvárosig tartó vasúti pályát a kapcsolódó létesítményekkel együtt 100 kilométer/órás sebesség figyelembevételével korszerűsítenék, az újvárosi állomás átépítésével, valamint a teljes szakasz biztosítóberendezéseinek fejlesztésével együtt. A projekt – írják – a Debrecen belterületén tervekkel és engedélyekkel rendelkező Derék utca és Nyugati Ipari Park vasúti megállóhelyek kiépítését is tartalmazza, a kapcsolódó zajvédelmi feladatokkal együtt. 

 

Keleti-híd is megújul 
 

Megtalálható benne a Macs Ipari Park állomáson létrehozandó, a vonalszakasz távvezérlését ellátó központ, a Keleti-főcsatorna feletti vasúti híd felújítása, 8 szintbeli közúti keresztezés átépítése, a balmazújvárosi állomást megközelítő út és az állomási előtér átépítése, P+R parkoló kialakítása. A kiírás alapján a nyertes ajánlattevőnek – az alkalmazni kívánt technológiának megfelelően – felül kell vizsgáltatnia a jelenlegi engedélyezési-kiviteli tervet, gondoskodva a szükséges áttervezésekről. Az ajánlattételi határidő február 18. 

 

HBN


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában