A komfortosabb hétköznapokért

2022.01.01. 20:00

Élhetőbbé tennék Püspökladányt

Prioritást élvez az útfejlesztés: a rossz állapotú szakaszokat javítaná az önkor­mányzat.

Forrás: Napló-archív

Az önkormányzatok első körben január 15-ig tudják beadni a pályázatokat a 2021–2027-es Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz pályázataira. Ebben a ciklusban Hajdú-Bihar megye összesen több mint 116 milliárd forint fejlesztési kerettel rendelkezik, de ez az összeg akár növekedhet is. 
Az első körös beadási határ­időt tekintve már több megyénkbeli településnek vannak kész tervei, egyebek mellett a püspökladányi képviselő-testület is meghozta erről a szükséges döntéseket.

 

Tóth Lajos polgármester lapunknak elmondta: a projektek kapcsán alapul vették a négyéves, várost érintő gazdaságfejlesztési terveket is, így azoknak a tételes beillesztése történhetne meg a sikeres pályázatokkal.

Püspökladány polgármestere, Tóth Lajos ı Napló-archív

Komfortosabb hétköznapokért

 

Kifejtette: első körben azokra a pályázatokra nyújtanak be igényt, amelyek a település élhetőbbé tételét szolgálják, valamint megcélozzák az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését biztosító forrásokat. Elmondta, hogy már az előkészítési munkálatok folynak, konkrét műszaki felméréseket végeznek, illetve terveket készítenek a pályázatokhoz. A márciusban esedékes második körös benyújtási határidejű pályázatokról is tárgyalt már a képviselő-testület. Döntöttek a tavaszi tervekről, eszerint pedig fejlesztenék a helyi gazdaságot, a belterületi utakat javítanák, és szerepel a listán a szociális célú városrehabilitáció is.

 

Tóth Lajos elmondása szerint a terveik megvalósításához több mint kétmilliárd forint keretösszeg szükséges.

 

A polgármester úgy fogalmazott: minden esetben igyekeznek kihasználni a pályázatok kereteit, és akképpen formálják a pályázati anyagaikat, hogy az megfeleljen az előre jelzett összegeknek. Kérdésünkre, mely a lakosság részéről felmerült igényekre vonatkozott, azt mondta: az egyik legfontosabb az utak korszerűsítése. – Meggyőződésem, hogy jelentős elmaradásaink vannak e tekintetben, és a város lakosságának is határozott elvárásai akadnak időről időre. Az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk az utak rendbetételére, több irányba pályáztunk céljaink eléréséért. Minden évben sikeresen szerepeltünk a Belügyminisztérium belterületi útfejújítással kapcsolatos pályázatain, ezek viszont csak néhány tízmillió forintos összeggel támogatják az elképzeléseinket.

 

Természetesen ezeknek a sikereknek is nagyon örülünk, ám látni kell, hogy ilyen mértékű beruházások nem hoznak átütő erejű fejlődést a város összképének javulásában.

 

Ekkora keretösszegből mindössze a rövidebb szakaszokat tudtuk felújítani, így a legrosszabb állapotú, nehezen járható utak korszerűsítését céloztuk meg. Több lépcsőben sikerült is előrelépnünk, mindettől függetlenül, véleményem szerint most is nagy elmaradásaink vannak. Több önkormányzathoz hasonlóan magunk is határozottan kértük tavaly, hogy legyen lehetőség a belterületi utak fejlesztésére, a járdák korszerűsítésére. A jövőben is igyekszünk megcélozni a legnagyobb keretösszeget, hogy javuljon a helyiek komfortérzete, s már elindultunk a tervek előkészítésében – részletezte a városvezető. Hozzátette, saját forrásból nem, vagy csak minimális keretet tudtak biztosítani az útfejlesztésre az elmúlt években, így nagy örömmel vették, hogy 2022-ben már a TOP Plusz is lehetőséget teremt a belterületi utak korszerűsítésére. Elképzeléseik szerint e téren pár éven belül nagyobb változást érhetnek el.

 

BBI

 

Borítókép: Nemcsak a város vezetőségének, hanem a lakosságnak is szívügye, hogy javuljanak a beterülteti utak Püspökladányban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában