Hetven kilométer három nap alatt

2022.01.21. 11:37

A hősök előtt tisztelegnek az emléktúra résztvevői

Péntek reggel közel 60 fővel elindult a XXII. Doni Hősök Emléktúrája.

Forrás: Czinege Melinda

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1942/43-as hősies küzdelmének emlékére indult el 22 évvel ezelőtt a Doni Hősök Emléktúra országos kezdeményezés, melyhez 10 évvel ezelőtt csatlakozott a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium.  

 

– Az elkövetkező három napban 60 fő részvételével, közel 70 kilométert fog megtenni a Hajdú menetszakasz, érintve a történelmi hajdúvárosokat - ismertette a Napló kérdésére Fekete András őrnagy, az intézmény katonai igazgatóhelyettese.

 

– Számunkra, mint honvéd középiskola, fontos, hogy a katonaősök hagyományát, emlékét őrizzük. Ezzel a fizikai teljesítménnyel kívánunk tisztelegni a 2. Magyar Hadsereg tagjai előtt - hangsúlyozta. Hozzátette, nemcsak a hősi halottakra emlékeznek ilyenkor, hanem azokra a honvédekre és munkaszolgálatosokra is, akik a Donnál harcoltak, megsebesültek, fogságba estek vagy hazatértek.

 

Fekete András kiemelte, fontosnak tartják azt is, hogy ezzel az eseménnyel a magyar honvédséget és a civil társadalmat is közelebb hozzák egymáshoz.

 

Az emléktúra péntek reggel indult a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumból.

 

– Örömmel tölt el, hogy a járványügyi helyzet, a tavalyi évvel ellentétben, idén már lehetővé teszi azt, hogy a hagyományokat ápolva és folytatva, méltóképpen emlékezhessünk meg a Magyar Királyi 2. Honvédhadsereg 1942-1943. évi harcairól azzal, hogy elindulnak és teljesítik az emléktúrát. Igaz, hogy közel sem olyan zord és embertelen körülmények között teszik ezt, mint elődeink, de a menet során fejet hajtanak az ő nagyságuk és példamutatásuk előtt, így emlékezve áldozathozatalukra, amellyel példát állítanak mindannyiunk előtt - ezekkel a gondolatokkal indította útnak az emlékmenet résztvevőit Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója.  

Jásdi Balázs, a XXII. Doni Hősök Emléktúra főszervezője köszöntőjében kiemelte, 22 évvel ezelőtt azzal a céllal indította el ezt a kezdeményezést, hogy valós teljesítménnyel tisztelegjenek a résztvevők a doni hősök és veteránok előtt.  

 

– Tíz évvel ezelőtt csatlakozott önálló menetszázadként a Kratochvil középiskola. Az elmúlt években a menetszázadok közül ők lettek a minta, ahol tökéletesen együtt vannak a múlt, a jelen és a jövő katonái - emelte ki a főszervező. Beszéde végén - az ünnepélyes útbaindítás hivatalos részeként - átadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának díszparancsát.

 

A Napló kérdésére Jásdi Balázs elmondta, az első emléktúrát még négy társával szervezte meg Zalahalápon 22 évvel ezelőtt, amelyhez a következő évben már 20-an csatlakoztak. Az eltelt évek alatt a létszám egyre gyarapodott, ezért 2010-ben úgy döntöttek, hogy a menetszázadokat szétosztják és január, február hónapokban, több időpontban, több helyszínen szervezik meg az emléktúrát.  

 

– 2020-ban már 13 helyszínen meneteltek a tagok, akkor átléptük az ezer főt a résztvevők számát tekintve. Idén 20 helyszínen szerveztük meg az emléktúrát – ismertette a főszervező. Hozzátette, a kezdeményezéshez sok civil is csatlakozik évről évre.

 

XXII. Doni Hősök Emléktúra Hajdú menetszázada pénteken Hajdúhadházra, szombaton Hajdúböszörménybe, majd vasárnap délelőtt Hajdúdorogra, délután pedig Hajdúnánásra érkezik, hogy a városok emlékműveinél tegyék tiszteletüket. 

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában