Karácsonyi forgatag

2021.12.24. 11:34

Nem voltak tömött sorok, így átláthatóbb és biztonságosabb is volt az idei vásár

Rendhagyó koncepcióval tért vissza egy év kihagyást követően a Debreceni Adventi Vásár.

Forrás: Bekecs Sándor

Egy év szünet után újra adventi vásárt tartottak Debrecenben. Az elmúlt évek koncepcióját átgondolva, idén nagyobb területen, több árussal és több utcán is találkozhattunk a portékájukat kínáló eladókkal. A Kossuth tér mellett a Rózsa utcán, a Csapó utcán, a Dósa nádor téren és a Piac utcán várták a vásározókat november 26. és december 23. között. A tapasztalatokról kérdeztük az árusokat, vásárlókat az utolsó napon.

Rétiné Köffer Zsuzsa | Fotó: Bekecs Sándor

– Ez az első alkalom, hogy a karácsonyi vásáron standolunk. Véleményem szerint előnyös a mostani elrendezés. Több az árus, az emberek nagyobb területet be tudtak járni, nem volt tömeg, így kényelmesen végig tudták nézni a standokat és tudtak vásárolni - vélekedett Rétiné Köffer Zsuzsa, aki kézműves termékeket árult a Dósa nádor téren. Hozzátette, a vásárlói forgalom leginkább a vásár első és utolsó hetében volt nagyobb.

 

Hasonlóan pozitívan nyilatkozott lapunknak Zádor Attiláné, aki Kossuth téri standjában kézműves kávéival várta a vásározókat.  

Zádor Attiláné | Fotó: Bekecs Sándor

– Úgy gondolom, csak meg kell szoknia az embereknek azt, hogy szét vannak szórva az árusok. Jónak tartom, hogy nem a sínek mellett helyezték el idén a faházakat, szerintem az balesetveszélyes volt, illetve a villamos közlekedését is befolyásolta - vélekedett. Az idei másik újítás az óriáskerék helyett kialakított korcsolyapálya volt, amelyről úgy gondolja, jobban beleillik a vásár képébe.

Azonban nem mindenki gondolja szerencsésnek az újítást. A megkérdezett árusok közül voltak olyanok is, akik a korábbi évekhez képest kevesebb bevétellel zárták az idei vásárt. Véleményük szerint vannak olyan részek, ahol kevesebb az árus, ezért a vásárlók nem is térnek be oda. Hiányolják azokat a tömött sorokat, amelyek magukkal vonzzák az érdeklődőket.

Hamar Zoltán | Fotó: Bekecs Sándor

– Nekem is az a tapasztalatom, hogy idén kisebb volt a forgalmunk, amely a mostani változás mellett sok dolognak tudható még be. Egyrészt az esős, nyálkás idő is visszafogta az embereket, az áremelkedések sem lehettek vonzóak, illetve úgy látom, maga a vírushelyzet is kicsit távolságtartóbbá tette az embereket. Maga a vásár hangulata is másabb, mint két évvel ezelőtt volt – vélekedett Hamar Zoltán, aki a Piac utcán várta vevőit iparművészeti termékeivel.

 

A vásározók is osztották az árusok véleményét. A megkérdezettek közül volt olyan, aki üdvözölte az idei változásokat, örültek, hogy nincsenek tömött sorok, tömegek az árusok standjai előtt, kényelmesebben végig tudták nézni a kínált portékákat, illetve biztonságosabbnak is érezték azt, hogy nem a villamossínek mellett rendezték be az idei vásárt.  

 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában