Az ünnepek öröméért

2021.12.23. 07:00

Karácsony előtt is akcióba lendült a fogyasztóvédelem

Különös figyelmet fordítanak a megvételre kínált áruk akciós árfeltüntetésének ellenőrzésére.

Forrás: MW-archív

Játékbabák, melyek egészségkárosodást; díszvilágítási füzérek garmadája, melyek áramütést és égési sérülést okozhatnak; játék hangszerkészlet, melynél fennáll a fulladás veszélye… Továbbá sarokcsiszoló, műanyag roller, állatos álarcok és megannyi más, biztonságosnak nem mondható elem alkotja azon veszélyes termékek listáját, melyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálján bárki végiglapozhat. 

 

Szezonális termékek 

 

A 145 oldalnyi termék kapcsán, karácsonyra készülve a Napló arról kérdezte a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt, hogy milyen elemekre figyelnek fokozottan az ünnepek közeledtével. A kormányhivatal megkeresésünkre közölte, hogy fogyasztóvédelmi hatóságként a fogyasztói kérelmek, bejelentések mellett – éves vizsgálati programban meghatározott szempontok alapján – hivatalból is végeznek ellenőrzéseket. 

A karácsonyi szezonális termékek (például mikuláscsokoládék, mák, dió, bejgli, szaloncukor, karácsonyi, szilveszteri dekorációk, virs­li, pezsgő) fokozott ellen­őrzése minden évben szerepel a munkatervben, mely egészen december 31-ig tart 

– tájékoztattak, hozzátéve, hogy a kormányhivatal szakemberei ilyenkor különös figyelmet fordítanak a megvételre kínált áruk és szolgáltatások akciós árfeltüntetésének ellenőrzésére, továbbá a megfelelő árfelszámításra is. 

 

Vagyis arra, hogy a vásárló azt az árat fizesse, amely az akciós újságban vagy a polccímkén van feltüntetve. Az akciós ajánlatok valóságtartalmának ellenőrzése során az akciós csomagok tartalmát is ellenőrzik a szakemberek.

 

Laboratóriumi vizsgálatok 

 

Kiemelték továbbá, hogy a karácsonyi és szilveszteri szezonális termékek közül a mikuláscsokoládék, szaloncukrok és virslik esetében – mintavételt követően – megvizsgálják, hogy a termékcímkén elhelyezett megnevezés és tápértékadatok megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak. Továbbá azt is, hogy a nem megfelelő tájékoztatás alkalmas-e a fogyasztók megtévesztésére. 

 

Mint írták, az idei tapasztalatok biztatóak: országosan 17 tej- és 3 étcsokoládéból készült Mikulás kapcsán csupán egynek a csomagolásán nem jelezték a felhasznált növényi zsiradékot. Kifejtették továbbá, hogy a díszvilágítási füzérek és dekorációs célú karácsonyi villamossági termékek biztonságosságának ellenőrzése is kiemelt feladat ebben az időszakban, hiszen alapvető cél, hogy csak biztonságos termék legyen kereskedelmi forgalomban. Ezekben az esetekben a mintavételt követően akkreditált laboratóriumban kerül sor a termékbiztonsági vizsgálat elvégzésére, emellett a korábban már kereskedelmi forgalomból kivont termékek monitorozására is. 

 

Az áramütés veszélye 

 

Megtudtuk azt is, hogy ezeknek az ellenőrzéseknek a fontossága azért indokolt, mert a hálózati feszültségről táplált, nem megfelelő kialakítású villamossági termékek esetében felmerülhet az áramütés veszélye. 

Idén a kereskedelmi forgalomból mintavételezett termékek több mint háromnegyede nem felelt meg a biztonsági követelményeknek. 

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium laboratóriumának vizsgálatán a problémás árucikkek egyszerre akár hét-nyolc szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak – tájékoztattak. 

 

Péter Szabolcs 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában