Hálát adtak a helybéliek

2021.12.07. 07:46

Immár 110 esztendeje áll a bagaméri imaház

A templomdombon épült zsinagógahomlokzatú imaház 1911. november 26-án nyitott meg.

Forrás: Szász Ferenc-archív

A helyben élő és az elszármazott baptista hitvallású családok hálaadással emlékeztek az imaház 110 évvel ezelőtti ünnepélyes megnyitójára. A járványhelyzet miatt sokan online fejezték ki hálájukat az egykor nagy áldozatot vállaló elődök fáradozásaiért.

A küldetés nem változott

Az épületet Molnár Gyula okleveles építész tervezte. A megnyitóünnepségre mintegy 1200-an gyűltek össze Érmellék és Szilágyság közeli és távolabbi településeiről. Szabó Sándor székelyhídi vezető hitszónok megható szavakkal ismertette az imaház építésének körülményeit. Az első megtért hívő a falu tekintélyes gazdálkodója, Szűcs János, aki családjával és számos falubelivel vállalta a missziós feladatokat 1889-től 1911-ig. A közösségből az első és második világháborús veszteségek, Trianon és még az 1956-os megpróbáltatások ellenére is kiemelkedtek olyan személyek, akik hasznosak lettek a társadalom és Isten országa építésére. A maroknyi baptista közösség készenlétben áll az imaház fenntartására a missziós küldetése betöltésével, abban a tudatban, hogy az embermentő szeretet nem változott meg korunk kihívásai között sem.

Szász Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában