újabb távot teljesített

2021.12.04. 16:34

Folytatódott a hajdúvidi kerekesszékes kisfiú álma

Futókocsis futáson vehetett részt a fogyatékos emberek világnapján.

Fotó: Nádudvari Péter-archív

A hajdúvidi, nyolcéves Tóth Tomika nagy álma, hogy futóversenyen vehessen részt, hosszas várakozást követően idén szeptemberben végre megvalósult: a debreceni Immánuel Otthon és Iskola tanulója az intézmény gyógypedagógusával, Nádudvari Péterrel teljesítette a negyedmaratoni távot a Rotary Futófesztiválon. A páros tegnap, a fogyatékos emberek világnapján újabb kihíváson vett részt, tudatta portálunkkal az intézmény munkatársa.

Amint megírtuk, Tomika tavaly még szomorúan vette tudomásul, hogy a járványhelyzet miatt elmaradtak azok a versenyek, amelyeken indulhatott volna – idén azonban az intézmény által szerzett futókocsival a már említett szeptemberi futórendezvényen ő is részesülhetett a semmihez sem hasonlítható hangulatból, a célba érés eksztatikus élményéből, aminek megkoronázásaként befutóérmet akasztottak a nyakába. A különleges élményt nem csak Tomikára és Péterre volt hatással:

a duó hozzájárult a mozgássérültek társadalmi integrációjához, hiszen a fiú az ép versenyzőkhöz hasonlóan teljesítette a versenyszámát, inspirálóan hatva a többi futóra és a szurkolókra.

Az idei évben még egyszer rajthoz állt a „páratlan páros”, méghozzá egy különleges eseményen, a „Helló tél!” elnevezésű, úgynevezett virtuális futás egyik távját teljesítették december 3-án.

Fotó: Nádudvari Péter-archív

Egy ilyen teljesítés nem a klasszikus versenykörülmények között történik, hanem a résztvevők egy megadott időszakban bárhol, bármikor lefuthatják a bevállalt távot, de ugyanúgy rajtszámot viselnek és befutóérmet kapnak, mint a tömegrendezvényeken. Ez a fajta kihívás különösen a Covid-járvány kitörése óta, a versenyeket érintő korlátozások miatt lett népszerű.

Tomika és Péter a Nagyerdei Stadion körül futottak, a több szempontból különleges pálya látványa nagy élményt jelentett a kisfiúnak, aki már nagyon várja, hogy a postás meghozza neki a jól megérdemelt befutóérmét, ami a rajtszámmal együtt a büszkeségfalán foglal majd helyet.

A hűvös időjárás miatt idén már nem teljesít több versenyt a páros, de nagyon várják a tavaszt, amikorra a korábbinál hosszabb távok, merészebb célok megvalósítását tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában