Fotókkal

2021.12.12. 19:01

Debreceni advent: immár az öröm jelképe ragyoghatott fel

A rózsaszínű gyertya is fényre gyúlt, az evangélium eseményei egy kivételével beteljesedtek.

Forrás: Kiss Annamarie

– Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják Isten – kezdte ünnepi gondolatait Máté evangéliumával Balázs Ákos, a Nagytemplomban tartott harmadik adventi gyertyagyújtás ünnepségén. Debrecen alpolgármestere megosztotta a jelenlévőkkel, hogy karácsonyra készülődve sok szép gondolat mellett keserűség is átjárja a szívét.


Zajban is áldás


– Ebben az évben is velünk van a koronavírus-járvány, azzal számos negatív hatás. De elgondolkodtam azon is, hogy a csendesség helyett a zajos zúgolódást, rohanást látjuk magunk körül – mondta. Az alpolgármester szerint Jézus példájából tanulva a zajban is áldást láthatunk, s emlékeztetett, hogy sok áldást élhetünk meg Debrecenben is.


– Az advent azt jelenti, hogy várjuk vissza a mi drága megváltónkat. 

Az evangélium eseményei egy kivételével beteljesedtek. 

Testté lett az Isten. Karácsonyra készülünk, ünnepeljük a mi drága megváltónk születésnapját. Földre jött az Isten, elhozta az örömüzenetet, eljött, hogy kinyilatkoztassa, láthatóbbá tegye a mi drága Atyánkat – ekképp szólt a hívekhez Kiss János, a Debreceni Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Emlékeztetett: az üres sír azt üzeni ezen az adventen is, hogy nem halott Istenünk, hanem élő Urunk van. – Ne nyugtalankodjék a ti szívetek. Higgyetek Istenben, higgyetek Krisztusban. Készüljetek az Úrral való találkozásra – mondta.

 

Testi és lelki menedék


A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt kényszerült az Emlékkertből a Debreceni Református Nagytemplomba az adventi harmadik gyertyagyújtás ünnepség. A viharos szél, az eső és a csípős hideg nem tette volna lehetővé a szabadtéri találkozást. Az Isten háza így lett menedéke mindazoknak, akik ellátogattak a rendezvényre. A különleges tapasztalatra Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora emlékeztetett, s mint mondta a templom testi és lelki menedéke az embernek. A lelkipásztor az ünnepségen útmutatót adott a gyülekezetnek arra vonatkozóan, miképp töltheti el méltó módon harmadik vasárnapot.


Felidézte a történetet, ami alapjául szolgál a harmadik advent jelképének. – Mária örömmel dicsőítette az Urat, hogy megáldotta őt és gyermeket vár, Isten gyermekét hordja a szíve alatt. Mégis a mai vasárnap valahogy különösebb nekünk most, 2021-ben – osztotta meg. Rámutatott, mázsás súlyként nehezedik mindannyiunk lelkére a vágy, hogy szeretnénk már szabadon, korlátozások nélkül levegőt venni. Kívánjuk, hogy a lelkünk is lélegzethez jusson, és szeretnénk a terhet ledobni. Örülni felszabadult örömmel. Párhuzamot vont Szűz Mária története és a mai kor nehézségei között. Elmondta, hogy Mária világa sem volt fényesebb, mint a mienk.

Fotó: Kiss Annamarie


– Tudta mi az emberi kín, Mária is ebben a világban élt. Mi csak legfeljebb időben vagyunk tőle távol. A sötétség akkor is sötétség, a betegség akkor is betegség, a kapzsiság akkor is kapzsiság volt – szólt a hívekhez, emlékeztetve Mária mégis megtapasztalta, hogy rátekintett az Isten, s mi is fogadjuk el ezt az áldást advent harmadik vasárnapján.


A gyertyagyújtás ez alkalommal az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) jegyében telt. Az ünnepségen jelen volt Csókay András idegsebész, Lackfi János költő-műfordító, és Szikora Róbert zenész is, mint a NEK egykori hírnökei. Az ismert, hitükben meggyőződött hiteles követek köszöntötték a gyülekezetet, majd Balázs Ákos alpolgármesterrel, valamint Kiss János és Beszterczey András egyházi elöljárókkal lángra lobbantották az örömöt szimbolizáló harmadik adventi gyertyát.

 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában