segíteni akarnak

2021.12.05. 15:35

Az idősek életét könnyítené meg az a modell, amit Kabán is tesztelnek majd

Olyan egyszerűbb és könnyebb megoldásokat keresnek, amelyek segítik az idősek mindennapi életét.

20211119 Szatymaz Idősbarát Önkormányzat címet kapott a település. Gondozási központ. Képen: Szécsi Aranka. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: MW-archív

Magyarországon az egyik legégetőbb probléma a társadalmi elszigetelődés, beleértve a magányt, valamint a kognitív hanyatlást, mint az 1. és 2. stádiumú demencia.

A nyolc országon átívelő D-CARE projekt célja erősíteni és integrálni a regionális szociális és egészségügyi rendszereket a kompetenciák fejlesztése és innovatív gondozási modellek létrehozása érdekében. Megtervezi, teszteli és megvalósítja az innovatív tanulási környezetek modelljét annak érdekében, hogy megkönnyítsék az intelligens gondozási szolgáltatások fejlesztését, bevezetését és alkalmazását.

Jövőre végzik el a feladatot

A kidolgozott intelligens ellátási szolgáltatási modelleket tesztelik és validálják, ez Magyarországon két helyszínen, Kabán és Kecskeméten valósul meg. A Hajdú-Bihar megyei településen az önkormányzat a jövő év második felében végzi majd el a feladatot.

– A keresett megoldásoknak közvetlenül az idősek (65 év felettiek) támogatott és önálló életvitelét kell segíteniük. Kiemelten fontosak az ápolók adminisztrációs terheit csökkentő digitális megoldások, különösen az otthoni ápolásban, valamint a riasztási és vészhelyzeti rendszerek az otthoni ápoláshoz és az idősotthonokban történő ellátásban – tájékoztatott lapunk érdeklődésére a kabai önkormányzat. Mint írták, a D-CARE-pályázatnak köszönhetően az idős emberek új, intelligens gondozási szolgáltatásokhoz juthatnak hozzá, valamint a részt vevő szervezetek okos megoldásokat próbálhatnak ki, és megoszthatják az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

A nemzetközi konzorcium által kidolgozott tesztelési módszertan segítségével minden részt vevő ország tesztelőcsoportja megkezdi a kidolgozott országos intelligens gondozási szolgáltatási modellek 25 napos kísérleti tesztelését. Ezt követően a tesztelőcsoportok kicserélik az intelligens ápolási szolgáltatási modelljüket, ezáltal is nagy hangsúlyt fektetve a projekt transznacionális jellegére. A pályázaton belül elindult egy verseny, melynek célja, hogy innovatív megoldásokat keressen a regionális kihívásokra az intelligens egészségügyi és ápolási szolgáltatások területén. A D-CARE-partnerkonzorcium mind a nyolc országa meghatározta azokat a kihívásokat, amelyekre országukban koncentrálni kívánnak, például a telemedicina vagy az ápolók készségfejlesztése.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában