mesélő helytörténet

2021.11.23. 07:00

Volt egyszer egy Zsolnay-szökőkút Debrecenben

Az 56 éve betemetett alkotásnak szinte minden eleme odaveszett.

Fotó: Bakonyi Béla

Amilyen rövid életű volt, olyan sokan beszélnek ma is nagy szeretettel arról a különleges szökőkútról, amelyik a debreceni Aranybika Hotel előtt csörgedezett. A Zsolnay-kerámiás alkotást immár 56 esztendeje, 1965 őszén bontották el.

A központi, figurás kávája a Széchenyi utca egyik kertjébe került, a többi elemének hollétéről nincsen nyilvános információ.

Ennyi maradt a műből | Fotó: Vass Attila

Az íves gyepszőnyeggel és zuhatagos dupla medencével övezett kompozíció és új társai létesítéséről először 1960. február 4-én írt a Napló. A cikk szerint április 4-re három, színváltós szökőkutat állítanak fel Debrecenben. A Nagytemplom előtti park szökőkútját a vízügyi igazgatóság, a TITÁSZ és a Debreceni Vízművek készítette. Ez a legnagyobb volt, és 4–5 méter magas – este sokszínű – vízsugarat lövellt ki.

Esti színes kivilágítás

Az írás kitért arra is, hogy „a Petőfi téren, az állomás előtt létesítendő szökőkút a TITÁSZ, a vízművek és a MÁV-igazgatóság közös munkája lesz, míg a Kossuth utcai hősi emlékmű környékén felállítandó szökőkutat az ÉM Hajdú-Bihar Megyei Építő­ipari Vállalat, a TITÁSZ és a vízművek állítják fel közösen”. Lapunk 1960. április 6-án számolt be arról, hogy április 3-án este felavatták a felszabadulás tiszteletére készített szökőkutat. Magyarország teljes felszabadításának 15. évfordulójára a Debreceni Vízügyi Igazgatóság és a Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalat dolgozói – jórészt társadalmi munkában – a Kossuth-szobor előtti téren világító szökőkutat építettek.

A Kossuth-szobor előtti téren Debrecen új ékességét, a szép színes megvilágítású szökőkutat a kora esti órákban avatta fel Barta Károly, a megyei jogú, debreceni városi tanács végrehajtó bizottságának elnökhelyettese, rövid beszéd kíséretében.

Ezt követőleg a megjelentek sokáig gyönyörködtek a megvilágított, impozáns, esztétikus új létesítményben.

Fotó: Napló-archív

A főutca átépítése is oka a betemetésének

A Napló korabeli tudósítása azt is megörökítette, hogy a Kossuth tér új nevezetességének még az átadást követő hétfőn este is igen sok csodálója akadt. A tervezés munkájáért Szilágyi Lajost és Zalánffy Lászlót, az elektromossági és színtechnikai tervezésért pedig Molnár L. Jánost, Rácz Sándort és Kiss Imrét illeti dicséret. Minden elismerést megérdemelnek ezenfelül a két vállalat dolgozói, akik közül sokan társadalmi munka formájában vették ki részüket a szökőkút elkészítésében.

Sokak visszaemlékezése szerint a szökőkút zenélt is, erre azonban nem találtunk utalást a Napló korabeli tudósításaiban. A kompozíció a következő esztendőben, Debrecen mezővárosi címének 600. évfordulója alkalmából kapta meg a híres Zsolnay-kerámiás burkolatát, mely a központi gyűrűjén a munka, szórakozás, pihenés stb. jeleneteit örökítette meg a korszak szocreálos stílusában.

Máshol felépítették volna

1965. július 11-én már az volt a fő hírünk, hogy 1967-re megújul a debreceni Vörös Hadsereg útja. Ez azért érdekes és fontos, mert – miként a közlemény rámutatott – Debrecen modernizálásának, szebbé tételének egyik fő munkája, a Déli főgyűjtő csatorna megépítése folyt akkoriban a Vörös Hadsereg útján.

A csatornaépítkezés elérte már a Kossuth-szobor környékét, s innen építették tovább a következő irányba, a Hatvan, Bethlen utca, Tanácsköztársaság útján a Március 21. térig.

A villamossínt középre tették

Az 1965 őszén beindított átépítéssel megkezdődött a régi gáz- és vízvezetékek megújítása is, és a Petőfi téren, a Vörös Hadsereg útja kezdetéig végezték el ezt a munkálatot.

A lapunkban közreadott tájékoztató szerint a villamossínek egészen a Kossuth-szoborig futnak majd a főútvonal közepén. Emiatt át kellett rendezni a közeljövőben a Kossuth-szobor környékét is. Az volt a terv, hogy a szökőkutat a csatornázás miatt lebontják, ám úgy, hogy a város másik részén újra felépíthető legyen. A cikk jelezte:

„Ma még nincs elképzelés arra, hogy hová állítsák fel a szökőkutat. Jó lenne, ha a lakosság is segítené egy-két jó ötlettel a tervezők munkáját.”

A fákat is kivágták

A Napló akkori írása úgy fogalmazott, hogy a fejlesztés eredményeként korszerű, modern útburkolaton siklanak majd a járművek 1967-től: betonalapon öntött aszfaltutat kap Debrecen főutcája. Szélesebbek lesznek az út két oldalán futó járdák. A járda és a szintén szélesedő úttest között virágos parksáv fut végig a Deák Ferenc utcától a Kossuth-szoborig. A régi fák helyén szebb, nemesebb fiatal fafajták adnak hűs lombot a parksávban elhelyezett padokon pihenőknek. A középre helyezett sínpáron futnak a villamosok, s a széles, kényelmes aszfaltúton a járművek. A Kossuth és Széchenyi utcai kereszteződésnél jelzőlámpák irányítják a forgalmat. Megszűnik a gépjárművek nagy ívben való kanyarodása, így is csökken a tumultus és a baleseti veszély, s gyorsul a közlekedés. Este új lámpasorok világítják majd a Vörös Hadsereg útját.

A városrendezés miatt

A kétoldalt elhelyezett oszlopokon alsó és felső lámpasor ontja a fényt. A lámpasorok megoldása olyan lesz, mint Budapesten az új Erzsébet-hídon. A debreceni Nagytemplom előtt tündöklő szökőkút és medencéi bontásáról végül 1965. augusztus 6-án közölt cikket a Napló. Az írás emlékeztetett: el kell bontani, mert ott halad át az új fő gyűjtőcsatorna, amire nagy szükség van. Tizenegy nappal későbbi beszámolónk szerint már a Bethlen utcán készítették elő a déli fő gyűjtő építését.

Az Aranybika Szálló is drasztikusan átépült

Az 1965 augusztusában megjelent Napló-beszámoló szerint a városépítők akkor a Vörös Hadsereg útján már elérték a szökőkutat, a Tanácsköztársaság útján pedig a heti 20 méteres haladási ütemnek megfelelően dolgoztak. Más emlékezők a Zsolnay-kompozícióval kapcsolatban azt is fel szokták eleveníteni a megszüntetés okai között, hogy a szökőkút zenéje zavarta a Bika vendégeit. Az Aranybikával kapcsolatban azt is érdemes itt megjegyezni, hogy a kedvelt nagyszálló hamarosan szintúgy nagy változásokat élt meg. Ugyanis 1973 tavaszán (miként azt korábban is felelevenítettük) három ütemben végrehajtott robbantássorozattal lebontották a hotel és a Hatvan utca közötti épületsort (és a Bika egy részét). 1976-ban ott nyílt meg a szálloda új szárnya, majd pedig az Unió Áruház tömbje.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában