piros, sárga, zöld

2021.11.02. 07:00

Sok mindentől függ, ki lehet-e kapcsolni éjszaka a debreceni lámpákat

Működési idejüket a forgalombiztonság és -nagyság mellett a közösségi közlekedés is befolyásolja.

Autóval éjszaka gyakran közlekedő olvasónk arról érdeklődött lapunknál, mindenképpen szükséges-e éjjel is működtetni Debrecen egyes kereszteződéseiben a közlekedési lámpákat. Felvetésében azt taglalta, nem lehetne-e inkább sárgán villogóra állítani őket, és emellett figyelemfelhívóbb, világító jelzőtáblákkal ellátni az adott csomópontokat. Példaként a Szent Anna utca-Sumen utca kereszteződést emelte ki, mivel itt rendszeresen tapasztal gyér forgalmat a késői órákban.

Komplex rendszer

A jelenség viszonylag sok debreceni autóst érint valamilyen formában, így a sárga villogós működési rend alkalmazásának sarokpontjairól a debreceni polgármesteri hivatalnál érdeklődtünk.

„Az önkormányzati kezelésben levő egyes csomópontokban hétvégén – szombaton 14.00 órától hétfőn 05.30 óráig –, illetve éjszaka a 22.00 és 05.00 óra közötti időszakban működnek sárga villogó módban” – kezdték a témával kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszukat. Mint írták, a városi jelzőlámpák be- és kikapcsolásának időpontja forgalombiztonsági szempontokat, a forgalomnagyságot, a közösségi közlekedési járatok üzemidejét és a csatlakozó állami úthálózaton működő jelzőlámpák működésének idejét figyelembe véve határozzák meg. „Ezek az időpontok illeszkednek az állami kezelésben található úthálózaton működtetett fényjelző készülékek üzemeltetési idejéhez is” – tették hozzá.

A hivatali válasz külön kitért azokra a csomópontokra is, melyekben villamossínek is húzódnak. Azt írták, a 2-es villamos nyomvonalán található fényjelző készülékeknek a villamos biztonságos közlekedése érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság által meghatározott módon, a villamos üzemideje alatt színképpel kell üzemelnie. Ennek megfelelően 00.30 és 03.20 között (a villamos üzemidején kívül) az érintett jelzőlámpák sárga villogó módban üzemelnek, hívták fel a figyelmet.

„A forgalmi rend felülvizsgálata után állapítható meg, hogy az éjszakai és hétvégi mérsékelt gépjármű- és gyalogosforgalom mely csomópontokban teszi balesetveszély-mentesen lehetővé forgalomtechnikai szempontból a jelzőlámpák sárga villogó üzemmódban történő működtetését” – zárul a polgármesteri hivatal tájékoztatása.

RA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában