Az aluljárót is tervezhetik

2021.11.29. 07:29

Mintegy nettó hétmilliárdba kerülhet a Sámsoni út négysávosításának első felvonása

Megépülhet a korábban tervezett aluljáró is | Fotó: Napló-Archív

Fotó: Czinege Melinda

Nettó 288 millió forintért a Főmterv Zrt. készítheti el a Sámsoni út első egy kilométerének felújítás-bővítéséhez kapcsolódó engedélyes kiviteli tervet; a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a fővárosi cég képviselői november 12-én írták alá az erről szóló szerződést. A tervezőnek 18 hónapja lesz a munkára, amely egy külön szintű vasúti átjáró megtervezésére is kiterjed. Ez azt jelenti, hogy megépítik a vasúti aluljárót, ahogy arról Tasó László korábban beszélt.

A 471-es főútnak a Debrecen határától Nyíradonyig tartó szakaszát lényegében újraépítették az elmúlt években. Ennek részeként Hajdúsámson elkerülőt is kapott. Azonban egy kényes beruházás még hátravan: a főút debreceni szakaszának, a rendkívül forgalmas, elhasználódott Sámsoni útnak a felújítás-bővítése a következő években fog megtörténni. Szűk három kilométerről van szó, amelynek a tervezésében és kivitelezésében két ütemet különítettek el. Az egyik ütemet a Kassai–Sámsoni utak csomópontjától a Mátyás király utcáig tartó (1000 méter), a másikat a Mátyás király utcától a Simon István utcáig tartó szakasz (1850 méter) képezi.

Megépülhet a korábban tervezett aluljáró is | Fotó: Napló-Archív

Mindkettőt a Főmterv tervezi, a hosszabb szakasz kapcsán a közbeszerzés már idén szeptemberben lezárult. A főút első kilométere (tehát a Mátyás király utcáig) kétszer két sávra bővül, járda, valamint gyalog- és kerékpár­út is épül, továbbá jelzőlámpássá válik a Mátyás király utcai csomópont.

A Simon István utcáig tartó szakasz négysávúsításakor 8 lámpás kereszteződést építenek ki. Ehhez a projekthez az Acsádi út belterületi felújítása (160 méter) szintén hozzátartozik. Ennek az ütemnek már a kivitelezésére vonatkozóan is megvannak az ajánlatok, és lezárult a közbeszerzési eljárás bírálati szakasza. Az elérhető dokumentumok alapján a legmagasabb pontszámot a Debreceni Mély­építő Holding Kft., a Zemplénkő Kft. és a Ke-Víz 21 Zrt. alkotta konzorcium érte el nettó 7,29 milliárd forintos ajánlattal.

A nyertes ajánlattevőnek 32 hónapja lesz a kivitelezésre.

RAL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában