fontos pillanat

2021.11.04. 08:39

Felavatták a málenkij robot áldozatainak emlékművét Hajdúszoboszlón

A településről hatvan embert vittek el kényszermunkára, huszonöt soha nem tért haza.

Kállai Zsuzsa, Zabos László és Csirkés János főhajtása az új emlékmű előtt | Fotó: Tibai Irma

Harminc évvel a rendszerváltás után Hajdúszoboszlón a német nemzetiségi önkormányzat fontos célja teljesült: felavatták mementóként a malenkij robot emlékművét a főtéren.

Kállai Zsuzsa, Zabos László és Csirkés János főhajtása az új emlékmű előtt | Fotó: Tibai Irma

Hetvenöt évvel ezelőtt szovjet őrjáratok keresték fel egy-egy parancsot teljesítő policáj kíséretében azokat a házakat, tanyákat Hajdúszoboszlón, ahol német származásúak éltek. Pedig akkoriban már egy asszimilálódott német nemzetiség élt a tájon, sokan költöztek Balmazújvárosról ide, vagy fordítva. Jószerével a nyelvet sem beszélték, csak felmenőik. Összegyűjtötték a 17-45 éves korú férfiakat és a 18-30 éves korú nőket, a leginkább munkaképeseket, s áthajtották őket Balmazújvárosra, ahonnan szörnyű körülmények között, vagonokba összezsúfolva három hétig utaztatták az embereket a Donyeck környéki szénbányákba, hogy munkaerejüket hasznosíthassák. Szörnyű nyomorban viselték sorsukat, ha nem dolgoztak, enni sem kaptak, tífusz-, tbc-, vérhasjárványok söpörtek végig az elhurcolt néptömegen.

A Szoboszlóról elvitt hatvan személy közül huszonöten soha nem tértek vissza.

A többiek is leghamarabb több mint két év múlva. A túlélőkre hazajöttük után a hallgatás várt, kollektív társadalmi titok volt a történet egészen a rendszerváltásig.

Dr. Bihari-Horváth László | Fotó: Tibai Irma

A málenkij robotba elhurcoltak történetét dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató ismertette a mindenszenteki estébe hajló délutánon. Hangsúlyozta: a mi jóvátételünk a XXI. század elején nem lehet más, minthogy méltóképp megemlékezzünk róluk azzal a céllal is, hogy ne ismétlődhessenek meg az országban hasonló tragédiák.

A Hajdúszoboszlói Német Nemzetiségi Önkormányzat korábbi dokumentumok nyomán, 2020-ban kezdett kutatásba a deportáltak névsorának összegyűjtésébe. Ötvenhat nevet sikerült azonosítani. Az odamaradottak mellett olyanok nevei is ott állnak a most átadott emlékművön, akik visszatértek ugyan, de betegen, testileg, lelkileg megtörve – derült ki Kállai Zsuzsa, a nemzetiségi önkormányzat elnökének emlékező gondolataiból.

Az emlékművet megáldotta Czető Norbert református lelkész a 69. zsoltár válogatott verseivel imádkozva. A fekete oszlopot Zabos László és Csirkés János nemzetiségi önkormányzati képviselők leplezték le a megrendült emlékezők előtt.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában