'56

2021.10.23. 19:10

Ünnepi műsorral emlékeztek Hajdúszoboszlón

Október 23-án a Hősök terén, az 1956-os kopjafánál adóztak a forradalom hősei előtt.

Forrás: Tóth Imre

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke beszédében egyebek mellett hangsúlyozta, a múlt nem kiüresedett képek, puszta történelmi adatok sorozata, hanem bennünk él, és velünk együtt lélegzik. Mint mondta, a személyes hangú visszaemlékezéseket olvasva, hallgatva pedig bátorságról, összefogásról, bizalomról, egymás segítéséről kapunk hírt elődeinktől – írja a hbmo.hu.

Kiemelte továbbá, hogy a szimbólumok, visszaemlékezések által közvetített üzenetet viszont akkor értjük igazán, ha ismerjük a forradalomig és szabadságharcig vezető utat is. Megjegyezte, a forradalmat bár vérbe fojtották, nem tűnt el nyomtalanul a történelem süllyesztőjében. Üzenete a mai napig itt él közöttünk, hiszen megtanított bennünket arra, hogy nemzetünk szuverenitását csak saját magunk tudjuk kivívni. Pajna Zoltán hozzátette: a mai korunk eseményeit nézve jól tudjuk, a nemzeti szuverenitás és a szabadság megvédése mindennapjaink feladata is. Közös felelősségünk, hogy a következő nemzedékre biztonságos, élhető és független Magyarországot hagyjunk.

Az ünnepségen Nemcsák Károly színművész és Tolcsvay Béla énekes, zeneszerző zenés-verses műsorát láthatták a megemlékezők, majd a történelmi egyházak képviselői mondták el imádságaikat. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában