Fejlesztések

2021.10.21. 14:00

Munkáshotel és bölcsőde épül Kaba központjában

A beruházások egy része még idén elkészül, de a jövőre nézve is vannak tervek.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Folyamatosan fejlődik a település – az önkormányzat számára a legfontosabb az utak aszfaltozása. A jelenleg is zajló beruházásokról, valamint a tervekről Szegi Emma polgármesterrel beszélgettünk.

Korábban a termelőszövetkezet irodaházaként, később évtizedekig iskolaként funkcionált az az 1600 négyzetméteres alapterületű épület, amelyet most egy 88 férőhelyes munkásszállóvá alakítanak át a település központjában. A végéhez közelítő beruházás 235 millió forint támogatásból valósul meg, a forrás 20 százalékát az önkormányzat biztosította. A település első embere szerint a környékbeli beruházások, valamint az M4-es autópálya közelsége biztosítja majd a szálló kihasználtságát. További munkaerőt vonz a településre a helyi bio­technológiai vállalat üzembővítése is. A szálló munkálatai javában zajlanak, a tervek szerint heteken belül átadják az épületet.

Nem csak munkáshotel, bölcsőde is épül közvetlenül a hivatal szomszédságában. A beruházás harmadik közbeszerzése folyik jelenleg, így félő, hogy az építőanyagárak és a munkadíjak emelkedése nehézségeket okoz a megvalósításban. A beruházás 40 gyerek elhelyezését biztosítja majd. A tervek szerint jövőre készül el az épület.

Fontos az útfelújítás

A József Attila utca új aszfaltot kapott, a tervek szerint a 3,5 méter széles Hajnal utcát pedig szélesítenék. Utóbbi egyfajta elkerülő a mezőgazdasági és tehergépforgalom számára. A szakaszt érintően mintegy 90 millió forint értékben öt méter szélesítésre pályázott az önkormányzat. A Vidékfejlesztési pályázatban csaknem 300 millió forint értékben külterületi út építésére nyújtottak be igényt. A beruházás jelentős a település életében, az önkormányzat bízik a projekt sikerében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 4-es úton sok a súlyos, akár halálos baleset, így gyakran ki kell kerülni azt a szakaszt. A beruházás lehetővé tenné, hogy a Derecskei úton Kaba irányába kerülhetnének az autósok. De nem csak emiatt, hanem a mezőgazdasági gépek közlekedése miatt is hasznos lenne.

A település vezetésének legnagyobb vágya, hogy minden utca aszfalt útburkolattal rendelkezzen. Ezért nagyobb lélegzetvételű projektként a TOP pályázatokban mintegy 400 millió forintra nyújtanak be igényt. Korábban, még az adósságkonszolidáció idején nem volt adóssága a településnek, ezért akkor kétszer 180 millió forint kormányzati támogatásból aszfaltozták a belterületi utakat. Az elmúlt 10 évben összesen 27 utca kapott burkolatot, jelenleg 23 utca, zugokkal együtt 8,5 kilométer hosszú szakasz vár még aszfaltozásra.

Szegi Emma a jövőbeli terveket illetően elmondta, hogy belvízelvezetéshez szükséges forrásra pályáznak. Ezenkívül több, helyi védettség alatt álló épület belső felújítását, valamint a cukorgyári lakótelep és a település közötti útszakasz közvilágításának kiépítését is tervezik.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában