készülnek az ünnepre

2021.10.14. 15:57

Már szerelik a debreceni karácsonyi díszkivilágítást

A mostani ünnepen 202 ezer 400 fényforrás ragyogja be majd a cívisvárost esténként.

Fotó: Vass Attila

Milyen és mennyi elem alkotja a most következő adventi, karácsonyi szezon díszkivilágítását a debreceni közterületeken? Miért kezdték el a díszek felrakását ilyen korán, és miért világítanak már azok (2 és fél hónappal karácsony előtt) esténként például a Burgundia utcán is? – kérdezte a Napló a debreceni polgármesteri hivataltól.

Az önkormányzat válasza szerint idén összesen 202 ezer 400 fényforrást szerelnek fel a városban. A főtéren a karácsonyfát összesen 16 ezer 500 égő díszíti majd. A Piac utca teljes hosszában a Kossuth tértől a Petőfi térig, a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, a Kálvin téren, a nyugati kiskörúton, a Szent Anna utcán gyertyák és angyalkák, a Darabos utcán karácsonyi csillagok, a Burgundia utcán, a Sumen utcán 11 csillag és 20 fénycsóva, a Simonffy utcán angyalkák, a Hal közben fénycsóvák, a Gázvezeték, a Veres Péter utcán, a Kishegyesi úton, valamint Kismacson, Nagymacson, Bánkon, Dombostanyán, Ondódon és Józsán harangdíszek alkotják a díszkivilágítást. A Kossuth téren az Aranybika Szálló épületétől a Nagytemplomig tartó szakaszon – összesen 90 fán – is LED-égőket helyeznek el. A Piac utcán újra látható lesz a hagyományosan igen népszerű fényfa, a fényszökőkút, valamint a karácsonyi gömb is. A Dósa nádor téren és a Csapó utcán 15 csillagszóró-motívum kerül a kandeláberekre. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően ma már teljes mértékben energiatakarékos, a hagyományos izzóknál lényegesen nagyobb élettartamú és fényerejű fényforrások alkotják a debreceni karácsonyi díszkivilágítást.

A Napló megtudta azt is, hogy a díszek felhelyezése idén – technológiai okokból, valamint új díszek felszerelése miatt – egy héttel kezdődött korábban az elmúlt években megszokottnál. Kérdésünkre arról is tájékoztattak, hogy a Burgundia utcán lévő díszek az őket ellátó elektromos kapcsolórendszer működésének ellenőrzése érdekében egy estén és egy órán át világítottak a Burgundia utca és a Monti ezredes utca kereszteződése közelében.

Vass Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában