pályaválasztási program

2021.10.20. 14:31

Diákoktól diákoknak: Suliválasztó Sulifórumot szerveztek Debrecenben – fotókkal

Az esemény keretében az általános iskolások megismerkedhettek a tankerület nyolc gimnáziumának kínálatával, a fórum szerda délelőtt indult a Csapó utcai bevásárlóközpontban.

Fotó: Czinege Melinda

A Debreceni Tankerületi Központ 31 általános iskola fenntartója, idén körülbelül 1600 diák áll pályaválasztás előtt. Nekik februárra kell eldönteniük, hogy melyik középiskolában folytatják a tanulmányaikat. A döntés segítése érdekében idén is kétnapos Suliválasztó Sulifórumot szervezetek a cívisvárosban. Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, többféleképpen segítik a pályaválasztást: az iskolák a honlapjaikon adnak tájékoztatást, a tankerületi központ tájékoztató levelet küld a szülőknek, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat honlapján október 30. után egy pályaválasztási tájékoztató is elérhető lesz. – A legfontosabb és a legértékesebb az, amikor hitelesen diák mesél diáknak arról, hogy milyen az élet abban a középiskolában, amit választhat. Ezért fontos a Suliválasztó Sulifórum, ahol mind a nyolc középiskolánk diákjai megmutatják azt, milyen az élet náluk. Kötetlenül, minden szorongás nélkül kérdezhetnek egymástól – mondta.

Fotó: Czinege Melinda

Papp László polgármester úgy fogalmazott, Debrecen büszke a tankerület teljesítményére, folyamatos expanzió jellemzi a város oktatási rendszerét. Azt vallja, látván az eredményeket, nem volt rossz döntés, hogy 2013-ban átalakult az oktatás fenntartási rendszeri és az állam átvette a feladatot.

Mint mondta, az állam jó gazdaként komoly fejlesztési lehetőségeket biztosít a tankerületek és az oktatási rendszer számára.

– Az is helyes döntés volt, hogy az önkormányzat nem vonult ki az oktatási rendszerből, nagyon szorosan együttműködünk a tankerülettel is. Az elmúlt években sok-sok milliárd forintot költöttünk a város oktatási intézményeinek fejlesztésére, felújítására. Ez mind-mind azt igyekszik előmozdítani, hogy Debrecen az oktatás szempontjából egy kedvelt hely legyen – hangsúlyozta, hozzátette, ezt a fejlesztéspolitikát a következő években is folytatják.

Aranyi Imre, a középiskola munkaközösség vezetője elmondta, a gimnáziumok nagyon készülnek az általános iskolások tájékoztatására. – Vannak tiszta profilú intézmények, ilyen az Ady, Csokonai, Fazekas és a Tóth Árpád, vannak olyanok, amelyek a gimnáziumi képzés mellett művészeti képzésben részesítik a diákokat – a Kodály, a Kós és a Medgyessy –, és van egy speciális terület, ahol a vakokat, gyengén látókat is képezzük – ismertette. Közölte, a középiskolák nyilvánosságra hozták a képzési formákat, a nyílt napokat pedig novemberre tervezik. A diákönkormányzati tanács elnöke, Horváth Nikolett elmondta, nagy erőkkel készültek a sulifórumra. Közös érdeküknek tartják, hogy az általános iskolásoknak alaposan be tudják mutatja a középiskoláikat. Átányi Ajtony, a rendezvénynek helyet adó Fórum Debrecen Bevásárlóközpont centermenedzsere arról beszélt, harmadszor adnak otthont a pályaválasztási programnak, szívesen teszik ez, hiszen a diákok tájékozódásának egy új dimenzióját nyújtja a sulifórum. A nulladik szinten egészen csütörtök délutánig látogathatják a tanulók az iskolák színes standjait, valamint Hajdú-Bihar Megyei Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai is jelen vannak, akik szintén az eligazodásban és az „útkeresésben” igyekeznek segítséget nyújtani.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában