Visita a Debrecen

2021.09.20. 16:35

Spanyol királyi oktatási küldöttség látogatott a Fazekasba

Tagjai a spanyolul tanuló diákokkal is leültek beszélgetni az iskolai könyvtárban.

Fotó: Kiss Annamarie

A Spanyol Királyság oktatási küldöttsége három napig tartózkodik Magyarországon, a hétfőt Debrecenben töltötte. Ángel Santamaría Barnola oktatási tanácsos és Fernando Zapico Teijeiro oktatási szaktanácsadó a Fazekas gimnáziumban találkoztak az intézmény vezetőivel, a spanyol nyelvet oktató tanárokkal és a spanyol nyelvet tanuló diákokkal.

Látogatásuk célja az volt, hogy megismerjék a gimnáziumot, amely az országban azon hét intézmény egyike, ahol magyar-spanyol kéttannyelvű képzés van.

Fotó: Kiss Annamarie

– A spanyol kormánynak, illetve az oktatási szakképzési minisztériumnak Magyarországgal van egy megállapodása, amely szerint létrehozunk és működtetünk kéttannyelvű gimnáziumokban képzést. Ez egy olyan program, amely országos szinten hét városban van, most úgy döntöttünk, hogy a Fazeka Mihály Gimnáziumot látogatjuk meg először ebben az évben – mondta a Naplónak Ángel Santamaría Barnola. Az oktatási tanácsos felidézte, a 90-es években indult a program, azóta fokozatosan bővült. Tudatta azt is, a hazai Nemzeti alaptanterv módosítása lehetővé tette, hogy ettől az évtől az általános iskolás diákok is mint idegennyelvet választhatják a spanyolt. Ettől azt remélik, hogy nőni fog a spanyolul tanuló diákok száma. – Azokban a magyarországi gimnáziumokban, ahol kéttannyelvű képzés van, különbséget teszünk a nyelvet tanuló diákok között. Mintegy 1100-an a kéttannyelvű képzésben vesznek részt, illetve 1700-an idegennyelvként tanulják ezekben az intézményekben a spanyolt. Országos szinten mintegy 14 ezer diák tanul a spanyolul – mondta. Az oktatási tanácsos szerint érthető, hogy miért „csak” ennyien választották ezt a nyelvet. – Spanyolország és Magyarország földrajzilag Európában távolabbi ponton vannak, a történelmi kapcsolatok bár léteztek, nem voltak igazán szorosak. Most az új technológiával, amikor a kommunikáció terén nagy előrelépés van, jobban megismerjük egymást, és talán ez lehetővé teszi, hogy ez a szám sokkal magasabb legyen – vallja. Úgy gondolja, a programok, illetve az a támogatás, amit a minisztérium ad a tanárképzés területén, vagy az ösztöndíjak, melyet a képzésekben tanuló diákok kapnak, ezek mind motiválni fogják a többieket is arra, hogy ezt a nyelvet válasszák.

Fotó: Kiss Annamarie

Elismerik a munkájukat

A tanácsost arról is kérdeztük, hogyan értékeli a debreceni gimnáziumban folyó szakmai munkát. Mint mondta, a magyar-spanyol kéttannyelvű képzést országos szinten olyan intézmények fogadták be, amelyek már önmagukban is nagy presztízzsel rendelkeznek. – A nagyon magas színvonalú oktatás – a spanyol és más tantárgyak területén – köszönhető többek között a nagyon felkészült tanároknak, akik a fél életüket arra szánták, hogy ebben az intézményben dolgozzanak és biztosítsák ezt a minőséget. Ilyen többek között Kiss Zsófia, aki a tagozat vezetője volt több mint 20 évig, az ő munkásságának az elismeréseként a spanyol oktatási és szakképzési minisztérium X. Alfonz kitüntetésében részesíti. Ebből kifolyóan a közeljövőben a nagykövet asszony is idelátogat, hogy átadja ezt az elismerést – tudatta.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában