egyház

2021.09.13. 10:00

Palánki Ferenc: a hit szilárd bizalom abban, amit nem látunk, csak remélünk

A római katolikus hívek szentségimádással csatlakoztak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz.

Fotó: dnyem.hu

Palánki Ferenc megyés püspök az első naptól részt vett a kongresszuson, de nemrég hazautazott, és a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban mutatott be szentmisét – tudatta az egyházmegye sajtóirodája.

Ferenc püspök elmondta: a NEK minden napja tematikus nap, az ötödik nap a reménységről szól, amely az előadások, homíliák, közös imádságok, tanúságtételek központi gondolata is. A keresztény reménység nem más, mint a bizalom, a ráhagyatkozás, hogy meghalljuk az isteni szót, kijelentést, amelyet már az Ószövetségben olvashatunk: „reménységgel teli jövőt szánok nektek”.

Az élet forrása

– A tudomány a legapróbb lényektől a leghatalmasabb létezőkig vizsgálja az életet. A teremtett világban az ember az egyetlen, aki rá tud döbbenni arra, hogy létezik, van. Isten az élet forrása, bennünket nemcsak a léttel, hanem a tudatos élettel is meg akar ajándékozni – mutatott rá, hozzátéve: nagy baj, ha az ember saját magát állítja középpontba, és elfeledkezik életének igazi középpontjáról, Istenről.

– Az emberrel foglalkozó tudomány neve antropológia. Az antroposz szó jelentése: ember, aki képes fölfelé nézni. Amikor letérdel az Oltáriszentség előtt, alázatosan imádja a jelenlévő Krisztust, akkor a szíve fölfelé kezd nézni. Akkor ember igazán az ember, ha tudja, hogy örök életének forrása az Isten, és tőle alázattal kéri azt. A vele való kapcsolat neki köszönhető, és nem a jó cselekedeteinkért elvárt jutalomért van – húzta alá Palánki Ferenc.

Táplál bennünket

– A hit összetevője az ismeretanyag, az emberi akarat és az isteni kegyelem. Az ismeretanyag önmagában nem elég, akarnunk kell Isten felé fordulnunk, aki ajándékozó jóságával, kegyelmével vár minket az örök életbe, a vele való szeretetkapcsolatra hív. Amikor letérdelünk az Oltáriszentség elé, nem bálványimádást végzünk, hanem azt az Istent imádjuk, aki végtelen alázatában beletestesült egy darab kenyérbe, hogy tápláljon minket – fogalmazott. Mint kiemelte, a hit szilárd bizalom abban, amit nem látunk, csak remélünk. – Mondják, hogy a remény hal meg utoljára, de ez nem igaz. A reménynek nem az a természete, hogy meghal, hanem, hogy beteljesedik. Az Eucharisztia hálaadást jelent: amikor letérdelünk az Oltáriszentség előtt, akkor vagyunk igazán emberek, mert rácsodálkozunk Istenre, aki minden szépnek, a jónak, igaznak, szeretetnek a forrása. Hálaadásunkban válaszolunk erre a szeretetre, és megköszönjük ajándékait – vélekedett Palánki Ferenc.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában