visszafizetett milliók

2021.09.29. 07:00

Fejlesztések Monostorpályiban: nem érezték jogosnak a büntetéseket

A település fejlesztésével kapcsolatban még a kudarcok után is vannak elképzelések.

Monostorpályi életképek

Fotó: Napló-archív

A legfontosabb az útfelújítás volna a településen, hiszen sok utcában útalap sincs, de a meglévő aszfaltos utak közül is több szorul felújításra. A tervek között még a Hosszúpályi út korszerűsítése is szerepel. A település érintett egy kerékpárút fejlesztésben, ami sokat segítene abban, hogy a szomszédos Hosszúpályiba könnyebben eljussanak a lakók.

Szabó József polgármester azt mondta a Naplónak, hogy a helyiek közül sokan járnak át piacra a szomszédos faluba, de kerékpárút hiányában a gépjárműforgalom mellett bicikliznek át. Éppen ezért jelentős volna ez a beruházás.

Tervezik továbbá a hivatal épületének energetikai korszerűsítését, hiszen az egykori pártházban nincsen klíma, a nyílászázók, a fűtés és a világítás elavult, de magának az épületnek sincs szigetelése.

Kudarcba fulladt tervek

Fejlesztési elképzelések korábban is akadtak, sőt, a beruházásokat meg is valósították. A pályázatokkal kapcsolatban azonban vannak aggodalmai a település vezetésének, hiszen korábban nem minden alakult a terveik szerint.

Az óvoda és a konyha korszerűsítésére elnyert pályázati forrásokból több tízmilliót kellett visszafizetniük, ez jelentősen terhelte a falu költségvetését.

A polgármester elmondta, először a kapacitásbővítést végezték el az óvodán mintegy 30 millió forintból, ehhez az összeghez az önkormányzat csaknem 15 millió forintot biztosított még. Később, a második ütemben tornaszobával bővítették az épületet, belső átalakítást és felújítást is végeztek mintegy 90 millió forintból. Végül a beruházás harmadik ütemében a konyhát újították fel mintegy 37 millió forintból.

Mint mondta, a harmadik ütemben valóban vétettek: a szerződés szerint használatbavételi engedéllyel kellett rendelkezni a határidő végéig, ezzel elmaradtak. Ennek eredményeképpen a pályázat teljes összegét vissza kellett fizetniük. Hozzátette, hogy az óvodát érintő büntetést nem érezték jogosnak, hiszen a kapacitásbővítés megtörtént, bár az új csoportszobát bölcsődeként használják. – Felszabadultak a régi óvodai épületrészen olyan helyiségek, ahol gyerekeket fogadhatunk.

„A pályázat célja az volt, hogy nagyobb létszámú óvodát működtessünk, ez megvalósult.”

– Ezen kívül lett egy olyan épületrész, amelyet bölcsődeként tudunk működtetni. A pályázaton nyert összeget így is vissza kellett utalni – mondta.

A pályázatban szerepelt továbbá egy multifunkciós helyiség kialakítása is, ami az ebédlő átalakítását, bővítését tartalmazta. Szabó József elmondása szerint mindez valóban szerepelt a pályázatban, de a támogatói szerződésben már nem. Utánajártak a hiányos leírásnak, és mindent összevetve úgy határoztak, a helyiséget önerőből és egyéb forrásokból alakítják ki, a pályázatban tehát már nem számolták el.

Végül a munka elkészültével összesen 25 millió forintot kellett visszafizetnie az önkormányzatnak.

Az ügy két évig húzódott, végül tavaly decemberben fordult segítségért a Minisztériumhoz a polgármester. Összességében 131 millió forintos támogatást kért, amelybe már a kudarcba fulladt ipari parkkal kapcsolatos fejlesztés és az energetikai korszerűsítés költségeit is hozzávette.

Kellene helyi munkaerő

A munkahelyteremtő céljaikkal kapcsolatban elmondta, Debrecen és a déli ipari park közelsége bár sokaknak jelent segítséget, de többek – azok, akik jelenleg is közfoglalkoztatásban dolgoznak a településen – képzettség nélkül nem tudnak munkát vállalni a gyárakban. A város vezetősége éppen ezért arra törekszik, hogy helyben biztosítson munkát a lakosság számára.

Ipari park fejlesztésére pályáztak, elnyertek 215 millió forintot, de akkor az árak emelkedése miatt nem lett volna elegendő a keret. Mégis megpróbálták, több közbeszerzést indítottak, de sikertelenül zárták a projektet.

Ugyanígy nem ért célba az energetikai fejlesztéssel kapcsolatos elképzelésük sem, amelyet összesen hat helyszínen terveztek. A hivatal, a művelődési ház, a gondozási központ, az egészségház, a sportpálya és az óvoda szerepeltek a listán, a beruházásra 150 millió forintot nyertek, de ez nem volt elegendő. A pályázatba ráadásul a hat helyett mindössze három helyrajzi szám került be, így módosítani kellett szerződést. A közbeszerzést ugyan itt is elindították, de a terv nem valósult meg.

A pályázatok előkészítéshez mintegy 25-30 millió forint önerőt biztosított az önkormányzat. A minisztérium támogatása mellett megmenekült Monostorpályi. A polgármester azt mondja, bár sok mindenről lemondtak, de mostanra szinten tartják a települést, a költségvetés egyensúlyban van.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában